Considerata a fi una dintre cele mai greu de definit senzatii dureroase din corpul uman, durerea coccidiana este o problema minora de sanatate. Pentru a intelege localizarea durerii coccidiene, suferindul trebuie sa aiba cunostinte anatomice de baza. In primul rand, coccisul sau osul coxal este localizat la extremitatea inferioara a coloanei vertebrale. Practic, este formatiunea osoasa care leaga coloana vertebrala de partea superioara a bazinului. Impreuna cu oasele care formeaza omoplatii si cu cele care formeaza cutia craniana, este unul dintre putinele oase din corpul uman care nu are forma cilindrica. Mai precis, osul coxal este de forma triunghiulara.
O curiozitate in legatura cu structura osului coxal care poate explica, in opinia unor specialisti, aparitia durerii coccidiene este faptul ca nu este un singur os, fiind, de fapt, o formatiune osoasa. Ce inseamna acest lucru? In realitate, osul coxal este format din trei oase separate: ilion, ischion si pubis. La nastere, cele trei oase sunt lipsite de legaturi si par a fi complet separate. Totusi, pana in momentul in care incepe sa mearga, copilul dezvolta un tesut cartilaginos care uneste ilionul, ischionul si pubis. In adolescenta, cele trei oase fuzioneaza in totalitate si devin un singur os: coccisul.
Cum se face ca structura osului coxal are legatura cu aparitia durerii coccidiene? Daca unul dintre cele trei oase care compun coccisul nu s-a sudat corect, apar mici modificari ale posturii persoanei in cauza. In primii ani de viata, aceste modificari sunt practic imposibil de observat, iar orice durere care este resimtita de catre cel mic poate fi pusa pe seama durerilor de crestere. Totusi, o data cu trecerea anilor, modificarile posturale devin din ce in ce mai evidente, iar copilul dezvolta o forma avansata de scolioza. Din pacate, nici acum durerea coccidiana nu este recunoscuta ca o problema singulara, deoarece persoanele care sufera de scolioza au dureri musculare intense, mai ales in perioadele de crestere. Prin urmare, o senzatie dureroasa mai mult sau mai putin intensa nu este luata in considerare.
Abia atunci cand procesul de crestere s-a finalizat si scolioza a fost tratata corespunzator prin fizioterapie, durerea coccidiana apare ca o alta problema de sanatate. In general, intensitatea dureroasa nu este mare, dar senzatia de durere si discomfort este permanenta, ceea ce o face practic imposibil de ignorat. Studiind bolile care pot afecta integritatea osoasa si cum se reflecta acestea in simptomatologia clasica, oamenii de stiinta din intreaga lume nu au ajuns inca la o concluzie unanima privind cauza durerii coccidiene.
Unii considera ca structura osului este adevarata problema, altii sustin ca durerea poate apare din cauze complet externe, cum ar fi sedentarismul sau exercitiile fizice extenuante. De ce se vorbeste despre cauze atat de diferite? Raspunsul este simplu: pe de o parte, sedentarismul implica o lunga perioada de timp petrecuta stand pe scaun, in pozitie sezanda. In acel moment, intreaga greutate a partii superioare a corpului este transferata de la coloana spre scaun prin intermediul coccisului si al oaselor pelvisului. Aceasta presiune exagerata poate conduce la aparitia durerii coccidiene.
Exercitiile fizice forteaza organismul, obligandu-l sa transfere forta muschilor din trunchi spre picioare prin osul coxal. Daca persoana in cauza intreprinde un antrenament fizic intens, atunci durerea coccidiana poate apare, fiind din ce in ce mai intense o data cu prelungirea exercitiului fizic.