Exista o intrebare pe care orice pacient o pune medicului curant imediat dupa ce a fost diagnosticat cu o anumita boala, fie ea periculoasa pentru viata lui sau doar enervanta: daca imi schimb stilul de viata, pot ajuta cu ceva la tratarea bolii? In cazul hemoroizilor, raspunsul este da. Mai precis, simptomele hemoroizilor sunt foarte usor de ameliorat printr-o dieta corespunzatoare. Acest fapt nu inseamna ca schimbarea dietei este singurul lucru care poate ajuta, tratamentul medicamentos prescris de medicul curant fiind, de fapt, cel care vindeca boala hemoroidala. Dar o dieta corespunzatoare poate face mult bine, iar una necorespunzatoare cauzeaza tot felul de probleme.
In primul rand, sa reflectam asupra uneia dintre cele mai importante cauze ale hemoroizilor, si anume constipatia. Ce provoaca aceasta stare patologica atat de comuna in populatia generala? De obicei, raspunsul este alimentatia. Bineinteles, exista si alte cauze, cum ar fi sedentarismul sau sarcina, dar alimentatia ramane principalul vinovat pentru aparitia si cronicizarea constipatiei. O data cu blocarea tranzitului intestinal normal vin multe alte probleme, printre care se numara si inflamarea venelor anorectale, deci hemoroizii. Este adevarat ca exista categorii de alimente care pot conduce la aparitia problemelor digestive, dar la fel de adevarat este faptul ca exista alimente care amelioreaza foarte mult simptomele bolii hemoroidale.
Studiile recente au demonstrat faptul ca majoritatea persoanelor care sufera de hemoroizi au o deficienta comuna in dieta: fibrele. Astfel, principalul element al unei diete antihemoroidale sunt fibrele sau, mai precis, orice aliment care contine fibre in cantitate mare. Poate parea ceva foarte complicat, dar adevarul este ca fibre se gasesc in aproape orice aliment. De exemplu, daca obisnuiti sa mancati lapte cu cereale dimineata, incercati sa schimbati cerealele obisnuite cu cereale integrale, iar necesarul dumneavoastra de fibre este asigurat pentru ziua respectiva. Totodata, nu faceti cure de cereale integrale mai lungi de trei sau patru saptamani pentru ca, ironic, aceleasi fibre, in cantitati foarte mari, conduc la constipatie cronica. Daca nu va plac cerealele, puteti oricand sa va luati necesarul zilnic de fibre din fructele si legumele pe care le consumati. Incercati, insa, sa evitati legume foarte picante, cum ar fi ardeii rosii sau ceapa de mare, pentru ca acestea au efectul invers si vor conduce la agravarea hemoroizilor dumneavoastra.
Alte tipuri de alimente pe care le puteti utiliza in combaterea sau prevenirea hemoroizilor sunt sucurile de afine, mure, cirese, coacaze negre si coacaze rosii. Ce au toate aceste fructe in comun? Toate contin niste compusi chimici numiti antociani si proantociani care au proprietati capilaroprotectoare si venoprotectoare. Totodata, acesti compusi vor reduce inflamatia de la nivelul venelor anorectale. Se recomanda ca sucurile de afine si cele de mure sa fie preparate proaspat in momentul in care sunt administrate si, de asemenea, sa se administreze impreuna pentru a le potenta efectul. De obicei, se prefera ca sucul de coacaze negre si de coacaze rosii sa nu fie administrate in acelasi timp sau in aceiasi cura, deoarece cele doua contin, impreuna, o cantitate exagerata de antociani si proantociani. Este recomandat ca pacientul sa nu bea mai mult de unul pana la trei pahare pe zi din oricare din sucurile mentionate mai sus.