Hemoroizii pot deveni o problema stanjenitoare si incomoda atat pentru barbati cat si pentru femei (mai ales in timpul sarcinii). Pe scurt, hemoroizii sunt vase de sange din zona rectului si a anusului care s-au dilatat in mod excesiv si anormal. Vasele de sange inflamate care se afla in interior se numesc hemoroizi interni, in timp ce hemoroizii care s-au dezvoltat excesiv si au patruns spre exterior prin orificiul anal se numesc hemoroizi externi.
Niciuna din cele doua forme de hemoroizi nu pun viata in pericol, insa este recomandat sa li se acorde atentia necesara pentru a evita probleme mai mari pe masura ce hemoroizii se dezvolta. Totusi, de foarte multe ori persoana in cauza nici nu stie ca are hemoroizi.
Singurul simptom observabil al hemoroizilor interni aflat in stadiul 1 de dezvoltare este sange rosu-aprins in scaun. Acesta este sange arterial transportat de artere catre vasele de sange care iriga hemoroizii. Totusi, acest simptom poate indica si alte probleme de sanatate decat hemoroizii, mult mai grave, cum ar fi cancer de colon, asa ca este recomandat sa mergi la medic daca depistezi acest simptom.
Insa nu este cazul sa te ingrijorezi foarte tare pentru ca intr-adevar, in aproape toate cazurilor este vorba despre hemoroizi interni. Acestia ajung sa se dezvolte destul de mult si in momentul folosirii toaletei, materiile fecale fisureaza hemoroizii, puternic irigati de vase de sange; si astfel survine sangerarea.
Daca in acest stadiu problema hemoroizilor nu este tratata corespunzator, acestia continua sa se dezvolte si in cele din urma ajuns sa patrunda prin orificiul anal, catre exterior. Din acest stadiu se vorbeste despre hemoroizi externi, care sunt foarte durerosi. Pe langa durere, alte simptome ale hemoroizilor externi mai sunt senzatia de usturime, de iritatie, senzatia de disconfort si mai ales sangerari. Acum ca se afla in exteriorul anusului, hemoroizii sangereaza mai des pentru ca se produc fisuri mai usor. Astfel, din cauza hemoroizilor externi pana si statul jos sau mersul devine o adevarata problema, mai ales in public, pentru ca se poate declansa oricand sangerarea.
Pentru a ameliora conditia hemoroizilor, aveti la dispozitie cateva optiuni de tratament cum ar fi bai de sezut care diminueaza intensitatea durerii, relaxand zona afectata de hemoroizi sau puteti aplica direct diverse creme speciale pentru tratarea hemoroizilor.
De asemenea, puteti apela la o interventie chirurgicala pentru indepartarea hemoroizilor. Puteti opta pentru folosirea unei proceduri ce presupune strangularea hemoroizilor cu o banda elastica speciala care ii face sa se usuce si sa se desprinda, sau pentru folosirea scleroterapiei ori pentru eliminarea hemoroizilor cu infrarosu. Important este sa cereti sfatul unui medic specialist in problema hemoroizilor inainte de a lua vreo decizie.