Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care o persoana diagnosticata recent cu hemoroizi o pune medicului curant este daca exista vreo legatura intre hemoroizi si igiena locala. Raspunsul specialistului este simplu: da, conexiunea dintre hemoroizi si igiena locala este una bine stabilita si cercetata in ultimul deceniu. Totusi, este de retinut faptul ca o igiena deficitara a zonei anale nu poate cauza aparitia crizei hemoroidale sau a hemoroizilor in sine. De ce? Problemele de igiena nu sunt unele din cauzele inflamarii venelor anorectale. Daca nu conduce la aparitia sau reactivarea bolii hemoroidale, care este, practic, legatura dintre hemoroizi si igiena locala?
Lipsa unei igiene locale bine efectuate conduce la infectarea hemoroizilor. Foarte multi pacienti nu inteleg cum se poate intampla acest lucru. Hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Aceste inflamatii apar intre peretele muscular si partea interna a mucoasei canalului rectal. Daca nu este tratata corespunzator, boala hemoroidala se agraveaza, iar peretii venelor anorectale se fisureaza. Substanta care este eliminata la fisurare conduce la ruperea mucoasei rectului, ceea ce inseamna ca sangele din vene se scurge prin canalul rectal, apoi prin anus, pana la exteriorul corpului. Totusi, fisura care apare nu este unidirectionala. Prin urmare, daca sangele iese prin ea, orice poate intra inauntrul vasului de sange. In acest caz, o igiena locala efectuata necorespunzator asigura aparitia unui mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor sau a altor microorganisme, care intra cu usurinta in interiorul sistemului sangvin si cauzeaza probleme importante. Din pacate, o asemenea infectie, netratata la timp sau in totalitate afecteaza intregul corp, foarte repede.
Tratamentul infectiilor de acest tip, cauzate de bacterii preluate direct din fecale, este unul foarte anevoios. In general, bacteriile de la nivelul reziduurilor sunt rezistente la orice tip de antibiotic. De ce? Este simplu: medicamentele nu sunt construite astfel incat sa actioneze asupra unor microorganisme care nu ar trebui sa intre niciodata in contact direct cu corpul uman. Totusi, in final, antibioticele distrug orice tip de bacterii, chiar si pe cele necunoscute lor. Din pacate, efectele tratamentului apar mult mai tarziu decat la alte boli tratate cu aceleasi medicamente. Exista o serie de substante complementare care pot fi date pacientului pana la aparitia efectului scontat. Prin urmare, acestuia i se pot administra analgezice, utile in cazul in care infectia avanseaza la un nivel la care se activeaza centrii nervosi, dar si antiinflamatoare, daca infectia se localizeaza in muschi.
De ce s-ar folosi analgezicele doar ca medicatia complementara si nu ca parte esentiala a schemei de tratament principale? Pentru ca, din pacate, infectiile care se dezvolta la nivelul sistemului vascular au o caracteristica unica: nu provoaca durere. Vasele de sange nu sunt dotate cu nociceptori, receptorii de durere specifici organismului uman. Prin urmare, orice se intampla inauntrul lor nu se transmite ca un semnal de alarma catre creier decat atunci cand este prea tarziu si corpul intra in soc toxic. Din fericire, daca infectia are loc la nivelul canalului rectal, nu va penetra doar vasul de sange, ci si tesutul muscular adiacent, care trimite semnale dureroase la creier.
In concluzie, pentru a evita infectarea hemoroizilor si inrautatirea durerii, pacientul trebuie sa pastreze o igiena cat mai stricta a zonei anale.