×

Tratamentul hemoroizilor interni

Fiind cunoscuti drept una dintre cele mai comune boli din toate timpurile, hemoroizii sunt o problema de care sufera mai mult de jumatate din populatia globului, in special cei peste 50 de ani, de orice sex, rasa si conditie sociala. In general, aceasta inflamatie a venelor anorectale este interna, generand hemoroizi interni, dar o criza grava de hemoroizi poate impinge zona inflamata la exteriorul canalului rectal si hemoroizii interni se transforma in hemoroizi externi. Pentru a evita aceasta complicatie extrem de neplacuta si dureroasa, este bine ca tratamentul hemoroizilor interni sa se faca cat mai rapid si cat mai eficient.

La fel ca orice alta problema de sanatate, boala hemoroidala poate fi impartita in mai multe faze. Astfel, daca pacientul se afla in prima faza a bolii, tratamentul hemoroizilor interni este relativ simplu: de obicei, se prefera ca pacientul sa isi aplice, in fiecare zi, respectand indicatiile medicului, o crema antihemoroidala. Aceasta poate sa fie de mai multe tipuri, dar, in aceasta faza, ea este una vasoprotectoare sau una slab analgezica. Rolul acestui tratament este de a preveni o criza hemoroidala sau, mai precis, de a intarzia aparitia unei crize hemoroidale. In acest moment, esential este agentul vasoprotector, fiind singurul care poate asigura o fortificare a peretilor venelor anorectale, ingreunand fisurarea lor si generarea de hemoroizi sangeranzi.

Faza a doua a hemoroizilor debuteaza insidios: de obicei, pacientul incepe sa simta o senzatie de usturime, dar doar in anumite momente sau doar dupa consumarea unui aliment foarte picant. Aceasta senzatie dispare curand. Din pacate, in cateva zile este inlocuita de o durere surda si care nu este observabila decat daca pacientul isi cunoaste foarte bine corpul. Asa incepe o criza hemoroidala. Cat de curand, insa, durerea devine ascutita si permanenta, iar tratamentul hemoroizilor interni se transforma dintr-o optiune intr-o necesitate. In plina criza, este practic imposibil ca pacientul sa fie tratat altfel decat prin aplicarea zilnica de creme analgezice si antiinflamatorii. O data criza finalizata sau cel putin diminuata, se poate vorbi de adevaratul tratament pentru hemoroizii interni: interventia chirurgicala sau nechirurgicala direct la locul inflamat.

De obicei, in orice boala, interventiile chirurgicale sunt ultima varianta de tratament, dar in cazul hemoroizilor interni, ele reprezinta singura optiune de tratament care functioneaza cu adevarat. In general, daca hemoroizii nu sunt de origine genetica, o data ce ei sunt cauterizati, nu mai apar a doua oara, iar pacientul poate fi considerat vindecat. Din pacate si in mod curent, hemoroizii sunt o boala de familie, iar aceasta operatie nu face decat sa intarzie aparitia unor noi inflamatii. Totusi, intarzierea este considerabila: pacientul poate sa nu sufere o noua criza timp de cinci sau chiar opt ani.

Ce se intampla practic in cursul acestor interventii chirurgicale? Raspunsul este simplu: chirurgul introduce in canalul rectal o sonda. La capatul acestei sonde exista doua partitii: o partitie reprezinta instrumentul chirurgical si o alta partitie este, in esenta, un bec foarte subtire care are incorporata o camera, ceea ce ii permite medicului sa vada locul operatiei. Instrumentul chirurgical in sine este un fir metalic ce se supraincalzeste si se se utilizeaza pentru cauterizarea venei inflamate. Recuperarea dupa operatie dureaza intre cinci si sapte zile, timp in care pacientului ii sunt permise doar miscari lente si ii sunt interzise calatoriile foarte luni in care trebuie sa stea in pozitie sezanda.
In cazul interventiilor non – chirurgicale, in locul firului cauterizant se afla o banda de material elastic cu care chirurgul strange vena inflamata pentru a micsora inflamatia si a opri durerea pacientului. Acest tip de procedee medicale sunt preferate pentru rapiditatea lor, dar ele nu sunt cunoscute pentru eficienta lor. Trebuie tinut cont de faptul ca banda este facuta din material elastic care nu are memorie, deci nu poate reveni la forma initiala o data ce a fost distorsionata.