Tratarea hemoroizilor pe baza de alifii este una dintre cele mai utile metode de ameliorare a simptomelor bolii hemoroidale. Dar pana la a explica cum functioneaza aceste creme, lotiuni si alifii, ar fi util sa stim ce sunt hemoroizii si care este tiparul patologic pe care il urmeaza. Conform oricarei manual medical, hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Aceste inflamatii sunt produse de constipatie, de diaree, de un regim de viata stresant, de o dieta haotica, dar si de stari fiziologice normale, cum ar fi perioada de graviditate. Boala hemoroidala nu este o boala care poate fi considerata complicata si nici periculoasa, daca este diagnosticata corect si tratata la timp. Exista foarte multe persoane care sufera de hemoroizi, dar care nu intra niciodata intr-o criza hemoroidala si, prin urmare, nu sunt diagnosticate. Acest tip de hemoroizi se numesc hemoroizi latenti. Pentru toti ceilalti suferinzi, care prezinta cate o criza hemoroidala o data la cateva luni, tratarea hemoroizilor pe baza de alifii reprezinta o alternativa foarte cautata la alte tipuri de tratament.
De obicei, metoda de tratament recomandata de medicul curant unui pacient care sufera de crize hemoroidale intense si dese este una chirurgicala. Practic, suferindului i se cauterizeaza hemoroizii, conducand la stoparea sangerarii si la diminuare durerii. Nu toata lumea doreste o interventie chirurgicala, asa ca metode alternative de tratament au trebuit sa fie dezvoltate. Una din ele este tratarea hemoroizilor pe baza de alifii. In general, orice produs vegetal care prezinta proprietati astringente poate fi incorporat intr-un fel de alifie, crema sau lotiune care poate fi aplicata cu usurinta la nivelul rectului. Totusi, cele mai cunoscute si folosite creme contin urmatoarele produse vegetale:
- Citrice: lamaile, portocalele, mandarinele si grefele sunt citrice. Coaja acestora contine o substanta numita bioflavonoida, substanta care are capacitatea de a intari structura peretului vaselor sangvine. Practic, o lotiune care contine coaja de citrice va permite ingrosarea peretului venelor anorectale. Prin urmare, ele se vor fisura mult mai greu sau nu se vor fisura deloc.
- Frunze de Hamamelis virginiana: aceste frunze contin o substanta chimica numita tanin. Daca sunt inghitite, fie sub forma naturala, fie ca infuzie sau picaturi, ele provoaca constipatie. Totusi, datorita taninului din structura, daca sunt aplicate extern, chiar si sub forma de cataplasme, ele ajuta la cicatrizarea mai rapida a ranilor sangerande. Sunt considerate a fi foarte eficiente in tratamentul natural al hemoroizilor, deoarece conduc si la ameliorarea senzatiei de durere, dar si la disparitia completa a senzatiei de mancarime.
- Frunze de ghimpe: ghimpele este cunoscut pe piata farmaceutica drept Ruscus aculeatus, fiind utilizat atat pentru proprietatile sale astringente, cat si pentru cele usor rubefiante. Problema cu frunzele de ghimpe este aceea ca atunci cand sunt transformate in crema, majoritatea substantelor active pe care le contin sunt distruse. Prin urmare, este necesara o cantitate foarte mare de frunze pentru a produce o crema cu o concetratie de substante active suficienta pentru a fi utila terapeutic.
- Frunze de castan: acesta este un remediu foarte cunoscut si foarte utilizat. De obicei, din frunzele de castan se face o infuzie cu care pacientul face dese bai de sezut, dar ele pot fi prelucrate cu mare succes si sub forma de crema, conducand la acelasi rezultat: oprirea rapida a sangerarii si inchiderea ranilor de la nivelului anusului.