Boala Crohn este una dintre putinele probleme digestive care are o importanta componenta genetica dovedita stiintific. De ce se face aceasta mentiune? Este simplu: boala Crohn se manifesta prin inflamarea mucoasei tractului digestiv, in special a celei din ultima portiune a intestinului subtire, cunoscut sub denumirea de ileon, si a celei de la suprafata colonului. Aceasta inflamatie poate fi produsa de foarte multi factori, printre care stresul vietii cotidiene si alimentatia necorespunzatoare. Insa, in cazul bolii Crohn, s-a dovedit, prin studii extensive de specialitate, ca membrii aceleiasi familii prezinta simptome ale acestei boli, chiar daca nu locuiesc in aceiasi regiune, chiar daca nu mananca acelasi lucru si chiar daca nu au parte de acelasi tip de stres cotidian. Prin urmare, se poate spune cu certitudine ca boala Crohn este mostenita de la parinti.
Un aspect interesant al acestei afectiuni digestive este acela ca, desi este o boala genetica, ea nu afecteaza toti membrii unei familii. Au existat cazuri de pacienti care au avut copii ce nu au fost niciodata diagnosticati cu boala Crohn. In acelasi timp, nepotii acelorasi pacienti, copii fratilor sau surorilor pacientilor respectivi, au prezentat simptome ale bolii Crohn de la varste fragede. Concluzia care poate fi trasa este urmatoarea: cercetatorii au descoperit ca aceasta boala are o componenta genetica, dar nu au inteles, pana in acest moment, cum functioneaza ea de fapt.
De asemenea, este de retinut faptul ca exista anumiti factori de mediu care pot actiona ca elemente declansatoare ale bolii. Prin urmare, daca o persoana predispusa la aceasta afectiune isi traieste viata inconjurata de astfel de elemente declansatoare, boala va apare mult mai repede decat se asteapta pacientul. De exemplu, persoanele care fumeaza de mai mult de sase ani au o rata de aparitie a simptomelor fizice ale bolii Crohn de peste zece ori mai mare decat persoanele nefumatoare. Un alt exemplu este cel al alimentatiei. De obicei, specialistii in nutritie sustin ca o dieta echilibrata este cel mai bun lucru pe care il poate face un om pentru propriul corp. Insa, in acest caz, includerea cerealelor, a carnii de porc sau a mancarurilor foarte picante in alimentatia zilnica mareste sansele de manifestare ale acestei afectiuni ale tractului digestiv.
Pe de alta parte, un studiu recent indica drept factor declansator al bolii Crohn un element care, pana in momentul publicarii studiului, nu a fost luat in calcul: alergenii. Practic, aceasta echipa de oameni de stiinta americani a descoperit ca persoanele care sufera de o hipersensibilitate a mucoasei intestinale pot avea reactii alergice la bacterii nepatogene in mod normal, bacterii ce se gasesc la nivelul tractului digestiv deoarece sunt utile in digestia alimentelor sau fac parte din alimente in sine, cum ar fi bacteriile saprofite. Substantele eliberate de corpul uman pentru a se proteja de acesti alergeni declanseaza aparitia primelor inflamatii la nivelul mucoasei intestinale si, prin urmare, a bolii Crohn. Din pacate, in cazul acestui tip de pacienti, simptomele bolii nu pot fi ameliorate, deoarece corpul isi ataca propriile mecanisme de digerare a nutrientilor. Medicamentele administrate in aceasta boala inhiba substantele inflamatoare si blocheaza accesul acestora spre locul afectat. Totusi, sistemele bacteriene care ajuta la digerarea alimentelor nu pot fi inhibate fara a opri digestia pacientului, lucru care nu este de dorit. Prin urmare, acesti pacienti vor trai intreaga lor viata cu o durere constanta in abdomenul inferior, deoarece medicina actuala indica, inca, o solutie pentru problema lor. Mai multe despre boala Crohn puteti citi si aici.