Cauzele Hemoroizilor

Desi boala hemoroidala este cunoscuta inca din Antichitate si mentionata de medicul grec Asclepios, considerat „parintele medicinei”, in multele sale lucrari despre patologia umana, nimeni nu a reusit, pana in momentul de fata, sa identifice cu certitudine cauzele hemoroizilor. De ce atata nesiguranta? Exista cateva motive foarte solide. In primul rand, hemoroizii nu sunt o boala care poate fi prevazuta. S-a presupus acum cativa ani ca hemoroizii ar avea o componenta genetica si ca parintii cu astfel de probleme le-ar transmite copiilor. Cercetarile initiale au parut a demonstra aceasta ipoteza, dar ulterior s-a dovedit ca, desi familii intregi sufera de hemoroizi, totul se reduce la factori de mediu si nu la vreo componenta genetica. Este logic: familiile traiesc in acelasi mediu ani la rand. Orice din acel mediu, de la alimentatie pana la apa pe care o beau si aerul pe care il respira, este identic. Si efectul asupra starii de sanatate a membrilor familiei este acelasi.

Apoi, cercetarile in domeniul hemoroizilor sunt foarte complicat de efectuat. Spre deosebire de alte boli, hemoroizii sunt foarte greu de indus animalelor de laborator. Daca ei nu pot fi cercetati pe animale de laborator precum cobaii, care au metabolismul cel mai apropiat de al omului, atunci evolutia bolii hemoroidale nu poate fi urmarita constant. Un om nu poate fi monitorizat din momentul nasterii pana la moarte, intr-un mediu perfect controlat si steril si cu o alimentatie oferita de specialisti pentru a depista momentul in care se declanseaza boala si, prin urmare, ce a provocat-o. Un cobai este foarte simplu de studiat, dar, din pacate, hemoroizii nu sunt una din acele boli care pot fi cercetate cu ajutorul micutilor soricei albi.

Prin urmare, hemoroizii au putut fi investigati doar pe oameni si asta in perioade foarte scurte de timp, cat acestia trec printr-o criza hemoroidala. Rezultatele acestor cercetari nu au fost concluzive. Teoretic, specialistii au elaborat o serie de relatii cauza – efect intre anumite stari fiziologice ale organismului uman si aparitia si evolutia bolii hemoroidale. Practic, numai unele din aceste cauze teoretice isi justifica numele. Lipsa de corelatie dintre teorie si practica induce, de fapt, aceasta nesiguranta in posologia bolii hemoroidale.

cauze-hemoroizi

Totusi, manualele de medicina clasica prezinta urmatoarele cauze ale hemoroizilor, considerandu-le justificabile si justificate suficient de catre cercetarile actuale:

  • Alimentatia: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Prin urmare, orice trece prin canalul rectal poate produce orice fel de modificare la nivelul acestor vene. Pe de alta parte, inflamatia poate proveni din interiorul venelor, adica din anumite elemente sanguine. Orice intra in corp pe cale orala va trebui sa paraseasca corpul prin intermediul canalului rectal. Daca inflamatia apare din interiorul venelor, problema este in sange. In sange se afla o parte din absolut orice substanta care intra in corpul uman, fie ea preluata din medicamente sau din alimentatie. Concluzia este evidenta: alimentatia influenteaza puternic aparitia hemoroizilor. Intrebarea care ramane de pus este urmatoarea: alimentatia provoaca aparitia hemoroizilor ca atare sau doar declansarea bolii? Raspunsul este inca departe de a fi descoperit. Practic, exista o lista de alimente pe care o persoana suspecta de hemoroizi sau un pacient aflat intre crize hemoroidale nu are voie, sub nici o forma, sa le manance. Spre exemplu, o astfel de persoana nu trebuie sa manance mancaruri picante. Condimentele din aceste mancaruri au un dublu rol: pe de o parte, ajuta la distrugerea microbilor daunatori de la nivelul tractului digestiv. Pe de alta parte, produc inflamatii la nivelul aceluiasi tract. Aceste inflamatii se simt si se vad cel mai bine in canalul rectal. Un alt aliment complet interzis bolnavilor de hemoroizi este alcoolul. Alcoolul este un excitant al sistemului nervos central. Daca sistemul nervos central este excitat, orice senzatie este exacerbata. Rectul este o zona foarte inervata. Deci, durerea de la nivel rectal se simte mult mai puternic in momentul in care pacientul are alcool in sange. Totodata, trebuie evitate orice tip de alimente care provoaca constipatie.
  • Constipatia: aceasta este una din acele cauze care nu pot fi acceptate in totalitate ca fiind motivul aparitiei hemoroizilor. De ce? Explicati este simpla: constipatia este nu doar o cauza a hemoroizilor, este si un efect al acestora. Prin urmare, daca un pacient sufera de constipatie cronica, aparitia hemoroizilor nu va mira pe nimeni. In acest caz, cercetatorii doresc sa confirme cu totul altceva: daca exista o legatura cauza – efect intre cauza constipatiei cronice si hemoroizi. Din pacate, constipatia cronica are un numar impresionant de cauze. Cercetarea lor amanuntita ar necesita zeci de ani si foarte multe fonduri. O multime din aceste cauze sunt, la randul lor, cauzate de alti factori. Daca incercam sa urmam acest sir de evenimente inapoi spre origine vom descoperi ca drumul se bifurca de prea multe ori pentru a ajunge la o concluzie certa. Astfel, specialistii au renuntat la a confirma, cu certitudine absoluta, daca constipatia este o cauza sau un efect al hemoroizilor. Tot ceea ce se poate spune si este considerat adevarat de intreaga comunitate medicala este urmatorul lucru: constipatia cronica este un semn al existentei hemoroizilor.
  • Sarcina: desi o stare fiziologica normala pentru orice femeie, sarcina provoaca schimbari esentiale in corpul unei femei. Una din aceste schimbari este ingreunarea digestiei o data cu dezvoltarea fatului. Motivul este logic: cu cat uterul este mai mare, cu atat spatiul din abdomenul femeii devine mai mic. Comprimarea acestui spatiu semnifica un singur lucru: intestinele, stomacul si ficatul sunt presate. Daca in cazul stomacului si ficatului, presiunea este relativ mica, intestinele sunt situate mult mai aproape de uter si, deci, sunt mult mai comprimate. Acest lucru conduce la un tract intestinal aproape blocat in ultimele luni de sarcina si la constipatie cronica. De aici pana la hemoroizi nu este decat un pas.
  • Sedentarismul: pentru o digestie corecta, corpul uman are nevoie de doua lucruri. Unul din ele este o alimentatie adecvata. Celalalt este miscarea. De ce ar influenta miscarea fizica digestia unui om? Pentru ca o data cu restul corpului se misca si intestinele. Daca creste peristaltismul intestinal, creste si calitatea digestiei. O digestie usoara inseamna lipsa constipatiei. Daca nu exista constipatie, nu exista nici hemoroizi.