O fisura anala este o ruptura in marginea anusului sau a pielii din jurul lui. O fistula anala este un tract anormal sau un canal de la anus care se deschide undeva pe pielea ce inconjoara anusul. Care sunt cauzele aparitiei fisurilor si fistulei anale si cine prezinta factorul de risc cel mai ridicat? In mod frecvent, nu exista o cauza a formarii fisurilor anale. Afectiunea cu care este asociata in mod normal este constipatia.
Fistulele anale sunt insa asociate cu un numar de afectiuni care rezulta din inflamarea tractului digestiv. Acestea includ colitele ulceroase si boala Crohn. Insa, in cele mai multe cazuri, fistulele sunt cauzate de infectii sau abcese (in care se aduna puroiul) intr-una din glandele din apropierea anusului. Fisurile anale multiple pot fi asociate cu aceste afectiuni.
Care sunt cele mai intalnite simptome si complicatii ale fisurilor si fistulelor anale? Durerea abrupta si severa in si in jurul anusului este una dintre simptomele caracteristice fisurii anale. Durerea apare de obicei in timpul sau la scurt timp dupa o defecatie dificila, dar poate aparea si in mod spontan.
Dupa acel prim episod, durerea revine din cand in cand, este severa si ascutita, epuizanta; de obicei este inrautatita de o defecatie. Ca o consecinta, suferinzii vor evita de multe ori sa mearga la toaleta, ceea ce le agraveaza constipatia si previne vindecarea fisurii. Afectiunea este deseori asociata cu ceva care se numeste un „nodul santinela”. Acest pseudo-hemoroid este o mica vena care a iesit din interiorul anusului si atarna in exterior. Poate sangera din cand in cand, cand poate fi vazuta o dara de sange pe hartia igienica.
Fistulele anale sunt in mod normal asociate cu abcesele formate in apropierea anusului, declanseaza durere in si in jurul anusului, durere ce poate surda sau puternica. Abcesele elimina puroi care poate fi patat de sange si lasa urme pe lenjerie. Formarea fistulei rezulta din erodarea tesuturilor cauzata de puroi si curgerea continua a acestuia sau a unui lichid mai subtire si mai apos, din nou patat de sange, din anus. Daca abcesul este destul de mare, poate cauza febra si o stare generala de rau.
Daca fistula a fost cauzata de o boala inflamatorie a intestinelor, colite ulceroase sau boala Crohn, pot aparea alte simptome ale bolii. Acestea includ diaree, dureri abdominale, febra, pierderea apetitului, scaderea in greutate, greata si voma.
Care sunt tratamentele pentru fisuri si fistule anale?
In primul rand, evitati constipatia consumand alimente bogate in fibre, inclusiv multe fructe si legume, care ajuta la prevenirea fisurilor anale; o asemenea dieta ajuta la procesul de vindecare.
Medicamente. Daca doar dieta nu este suficienta pentru a controla constipatia, pot fi folosite mai multe medicamente, dintre care multe sunt disponibile ca preparate obtinute fara reteta de la farmacist. Acestea includ Lactulose, luat ca lichid, si tablete cum ar fi Senna. Cremele sau unguentele care contin analgezice locale sunt foarte utile in ameliorea durerii provocate de fisurile anale. Calmarea durerii reduce spasmele in muschii anusului, care de obicei previn vindecarea fisurii.