Hemoroizii sunt vene inflamate la nivelul canalului anal. Aceasta problema comuna poate fi dureroasa, dar de obicei nu este ceva grav. Venele din interiorul canalului anal se pot inflama din cauza hemoroizilor interni sau in apropierea anusului – semn al existentei hemoroizilor externi. Simptomele si tratamentul depind de tipul de hemoroizi pe care il aveti. Majoritatea oamenilor fac hemoroizi la un moment dat.
Ce determina aparitia hemoroizilor?
Hemoroizii sunt cauzati de presiunea excesiva exercitata in zona pelviana sau anala. In mod normal, tesutul din interiorul anusului se umple de sange pentru a spori controlul asupra procesului de defecare. Daca va incordati pentru a termina mai repede, presiunea marita din zona anala cauzeaza inflamarea si intinderea venelor din acest tesut. Acest lucru poate cauza hemoroizi.
Diareea sau constipatia pot duce si ele la fortare si pot mari presiunea pe venele din canalul anal. De asemenea, te poti confrunta cu aceasta problema si daca esti supraponderal.
Femeile insarcinate pot face hemoroizi in timpul ultimelor 6 luni de sarcina. Acest lucru se intampla din cauza presiunii marite aplicate pe vasele de sange din zona pelviana. Incordarea si fortarea necesare din timpul nasterii pot agrava hemoroizii.
Care sunt simptomele?
Cele mai intalnite simptome atat ale hemoroizilor interni, cat si ale celor externi sunt:
- Sangerari in timpul defecatiei. Este posibil sa vezi urme rosii de sange pe hartia igienica dupa ce v-ati fortat.
- Mancarimi.
- Dureri rectale. Curatarea zonei rectale poate fi dureroasa.
Hemoroizi interni
Cand aveti hemoroizi interni, s-ar putea sa vedeti urme de sange pe hartia igienica sau sange in vasul WC dupa o defecatie normala. Puteti de asemenea vedea sange pe suprafata scaunului. Hemoroizii interni sunt de obicei mici vene inflamate din interiorul peretelui canalului anal. In acelasi timp, pot aparea si ca vene mari, lasate, care sunt ca niste protuberante permanente la nivelul anusului. Pot fi dureroase daca se umfla si sunt stranse de muschii anali. Pot fi extrem de dureroase daca circuitul sangelui catre hemoroizi este intrerupt. Daca hemoroizii se bombeaza astfel, s-ar putea sa vedeti mucus pe hartia igienica sau in scaun.
Hemoroizii externi
Hemoroizii externi se formeaza datorita unei sangerari initiale in urma careia se formeaza un cheag sanguin intre venele dilatate, o umflatura dureroasa. Acesta este hemoroidul trombozat sau infundat.
Cum sunt diagnosticati hemoroizii?
Doctorul va va spune daca aveti hemoroizi intrebandu-va despre sanatatea dumneavoastra sau examinandu-va dosarul medical. Poate nu aveti nevoie de multe teste si analize la inceput, mai ales daca aveti mai putin de 50 de ani, iar doctorul crede ca sangerarile dumnevoastra anale sunt cauzate de hemoroizi. Doctorul va poate examina rectul cu un deget inmanusat sau poate folosi o sonda luminoasa.
Sangerarile rectale pot fi semnele unor probleme mult mai grave, cum ar fi cancerul de colon, rectal sau anal. Asa ca daca la prima examinare doctorul nu va poate da un diagnostic clar, el se poate hotari sa foloseasca un sigmoidoscop pentru a se uita in partea inferioara a colonului dumneavoastra. Sau poate opta pentru un alt fel de instrument, un colonoscop, pentru a va examina intregul colon in vederea identificarii cauzelor sangerarii.