Există mai multe tipuri de chirurgie bariatrica. Chirurgia bariatrica reprezinta totalitatea procedurilor de reducere a dimensiunilor stomacului. Reducerea dimensiunilor stomacului creează o senzație de sațietate sau de plenitudine a stomacului. Acest lucru permite scaderea limitei de nutritie. Unele operații de bypass gastric sunt concepute pentru a trece alimentele printr-o parte mai mică a intestinului, astfel încât sa fie absorbite mai putine calorii.
Aceste proceduri, atunci când sunt coroborate cu o dieta bariatrica recomandata de doctor, permit in cele mai mutle cazuri pierderi de mai mult de jumătate din excesul de greutate al pacientilor. Candidații sunt de obicei oameni cu obezitate moderata si severa, sau care sufera de boali legate de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiune arteriala sau apnee de somn.
Toate interventile chirurgicale bariatrice prezinta un risc de efecte secundare. În timpul perioadei de pierdere în greutate (primele sase luni), o proportie semnificativa de pacienti vor avea modificari ale dispozitiei si vor suferi de dureri ale corpului, se vor simți obositi intr-un mod asemănător cu gripa, vor suferi de frig, vor avea pielea uscata iar parul le poate cade.
Cele mai frecvente efecte secundare pe termen lung sunt deficiente de vitamine si malnutritia, mai ales deficiențe de fier, vitamina B12, vitamina D si acid folic.
Complicatii mai rare includ hipoglicemia, deshidratarea, calculi biliari, pietre la rinichi și ulcere gastrice sangerande.
Unii din pacientii care apeleaza la operatii de by-pass gastric pot dezvolta “sindromul dumping”: alimente se misca prea repede prin intestine, ceea ce duce la greață și vărsături, diaree, amețeli și transpirații.
Asociatia Romana de Endocrinologie arata ca o treime dintre romani sunt obezi (3,5 milioane!) si 64% sunt supraponderali. Romania pe locul 3 in Europa in clasamentul incidentei obezitatii (dupa Serbia si Grecia), cu peste 30% dintre femei si 20% dintre barbati cu BMI >30 kg/mp.