×

Clisma

Vom vorbi astazi pe blogul nostru hemoroizi poze despre clisma. Clisma reprezinta una dintre cele mai utilizate proceduri medicale si igienice ale tuturor timpurilor. Este mentionata pentru prima data de catre medicii egipteni, dar nu intr-un tratat despre bolile tractului digestiv inferior, ci intr-un tratat despre imbunatatirea vietii sexuale, in mod surprinzator. Abia medicii romani sunt cei care introduc ideea de a folosi clisma drept o metoda de a trata constipatia acuta, mai ales atunci cand pacientul mentiona ca sufera de o durere constanta in partea inferioara a abdomenului sau cand acesta se prezenta cu simptome clasice de balonare intensa. Totusi, romanii sunt si cei care au descoperit motivul pentru care clisma nu trebuie folosita atunci cand diagnosticul este ocluzie intestinala: orice miscare brusca, in sens peristaltic, a tractului digestiv conduce la ruperea intestinelor, la hemoragie interna si, in final, la moartea pacientului.

Prin urmare, clisma este o parte integranta a schemelor de tratament folosite in cazul bolilor tractului digestiv, dar ce este clisma? Definitia oferita de toate manualele de medicina este relativ scurta si simpla: clisma reprezinta procedeul prin care este introdus, in canalul rectal al pacientului, un lichid, cu scopul de a curata si steriliza mucoasa rectala. Dupa o anumita perioada de timp, pacientul expulzeaza lichidul si procedeul se repeta pana in momentul in care lichidul expulzat este perfect curat. Initial, lichidul utilizat pentru clisma era apa, foarte rece sau usor incalzita, dupa efectul dorit. Daca apa era foarte rece, pacientul o expulza repede, iar clisma era de tip rapid, fiind folosita mai ales in scop igienic. Totusi, dupa o perioada de timp, utilizarea apei reci si aceasta expulzare rapida conduceau la slabirea muschilor rectali si la probleme la defecatie. Daca se folosea apa usor incalzita, persoanele in cauza trebuiau sa retina apa timp de aproximativ treizeci de minute, apoi sa o expulzeze lent. Aceasta metoda era considerata a fi medicinala. Un medic francez a experimentat cu diverse alte lichide pentru clisma, incluzand in aria lui de cercetare si alcoolul diluat, solutia de iod si solutii saline de diverse concentratii. In final, s-a stabilit ca apa sterilizata si apa usor acidifiata sunt cele mai bune lichide pentru a efectua o clisma cu scop igienic sau medicinal.

Colonul uman

Notiunea de clisma pare parea simpla si metoda de executare a acesteia este relativ usor de determinat, dar adevarul este putin mai complicat. Practic, pentru a asigura ca o clisma se desfasoara in cele mai bune conditii si ca aceasta are efectul scontat, exista cateva etape care trebuiesc respectate:

  • Informarea pacientului: daca pacientul nu a mai fost supus niciodata acestei proceduri, trebuie sa ii fie aduse la cunostinta toate etapele, tot ceea ce va simti pe parcursul procedurii si ceea ce se va intampla dupa expulzarea lichidului.
  • Pozitionarea pacientului: zona dorsala a persoanei in cauza trebuie sa se afle mai sus decat restul corpului in cazul in care pacientului ii este efectuata prima clisma. Ulterior, corpul se poate afla in orice pozitie, desi se mentine recomandarea initiala.
  • Introducerea lichidului: de cele mai multe ori, lichidul se afla intr-un recipient de plastic transparent si poate fi pompat in rect, prin intermediul unui tub. Acest tub se introduce in canalul rectal, fara a rani mucoasa rectala si fara a forta anusul. Practic, inainte de introducerea lichidului, se efectueaza masajul zonei respective, pentru a relaxa muschii. De asemenea, furtunul se introduce doar lubrefiat. Procesul de golire al recipientului in care se afla lichidul trebuie sa dureze mai mult de un sfert de ora, putand sa ajunga si pana la patruzeci si cinci de minute la anumiti pacienti.
  • Eliminarea lichidului: se face de catre pacient, dupa o anumita perioada de timp. De obicei, aceasta variaza intre zece minute si o ora. Totusi, trebuie mentionat faptul ca cu cat perioada de mentinere a lichidului creste, cu atat pacientul va suferi de crampe mai intense si ca, in anumite cazuri, acestea pot conduce la eliminarea lichidului intr-un moment nedorit.

Un alt tip de clismă este cea realizată cu boabe de cafea (puteti citi mai multe aici). Asteptam cu interes comentariile dumneavoastra cu privire la aceasta procedura.