×

Cum va dati seama cand aveti hemoroizi?

Hemoroizii sunt una dintre cele mai cunoscute boli din lume, afectand mai mult de doua treimi din populatia globului, la un moment dat. Exista mai multe tipuri de hemoroizi, de la cei pe care pacientul nu ii simte si care se vindeca de la sine dupa o perioada pana la cei pe care pacientul nu poate sa ii ignore si care au nevoie de ingrijiri medicale constante. Totusi, adevarata intrebare este cu totul alta: cum va dati seama cand aveti hemoroizi? Raspunsul este simplu: urmariti simptomele pe care le prezentati.

Simptomele hemoroizilor sunt relativ usor de observat, deoarece nu pot fi confundate cu vreo stare fiziologica normala. Astfel, cele mai comune simptome ale bolii hemoroidale sunt urmatoarele:

  • Durere in zona anala: durerile din zona anala sunt, de obicei, un semn cert al bolii hemoroidale. In mod curent, durerile asociate hemoroizilor sunt foarte intense si de scurta durata. Apar in momentul in care pacientul elimina bolul fecal si dureaza aproximativ douazeci pana la patruzeci de minute dupa actul defecatiei. Daca aceste dureri devin constante, dar sunt la fel de puternice, hemoroizii s-au agravat si suferindul trebuie sa mearga la medic. Daca durerile devin constante, dar scad in intensitate, ele pot indica boli mult mai grave, cum ar fi cancerul de colon.
  • Sangerare: aceasta sangerare apare doar in momentul in care hemoroizii sunt inflamati si pacientul se afla in plina criza hemoroidala. De ce exista sangerari? Este simplu: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Prin urmare, atunci cand peretii acestor vene se fisureaza datorita presiunii excesive, pacientul incepe sa sangereze. Daca sangele are culoare rosu inchis, el vine din venele anorectale si este un semn care indica faptul ca persoana afectata trebuie sa viziteze un medic. Daca sangele este de culoare rosu deschis, poate indica boli mult mai grave decat boala hemoroidala. Distinctia dintre cele doua tipuri de sange trebuie facuta de catre specialisti.
  • Senzatie de mancarime: aceasta senzatie apare cu putin inainte de sangerare si este datorata, practic, ruperii peretelui venelor anorectale. In momentul fisurarii acestui perete, se elibereaza o substanta chimica care imprima o senzatie de durere in principal. Ca efect secundar, apare senzatia de mancarime.
  • Constipatia: un pacient care sufera de dureri atunci cand elimina bolul fecal va suferi si de constipatie. Totusi, constipatia poate fi considerata atat o cauza, cat si un efect al bolii hemoroidale. Practic, constipatia si hemoroizii sunt relationate, dar raportul dintre cele doua este relativ necunoscut in momentul de fata.
  • Diaree: daca o persoana sufera de diaree si, in acelasi timp, de o forma usoara de hemoroizi, acestia se pot inflama foarte mult. Teoretic, diareea nu produce hemoroizi, dar ii poate agrava si poate conduce la scaune cu sange. De obicei, dupa ce pacientul a fost tratat pentru diaree, hemoroizii se dezinflameaza si sangerarea se opreste. Acest proces dureaza de la doua zile pana la doua saptamani.

Daca ati constatat ca suferiti de oricare din aceste simptome in mod constant sau ciclic, este indicat sa programati o vizita la un medic specialist. Boala hemoroidala este o boala relativ simplu de tratat, in cativa pasi usori, dar nu daca este ignorata si ii este permisa evolutia fara nici un fel de interventie.