Va tot foiti in scaun in ultima vreme? Prezentati pete de sange in zone in care nu ar trebui sa existe? Ceea ce urmeaza sunt o serie de informatii utile de care aveti nevoie, cel putin pana margeti la doctor si va da el mai multe detalii.
Hemoroizii sunt o afectiune inflamatorie a venelor aflate in zonele anale si rectale, cauzate de obicei de constipatie si sarcina. Simptomele hemoroizilor cuprind complicatii primare ale zonei ano-rectale cum ar fi abcesele, crapaturile si rupturi ale pielii di jurul canalului anal, inlantuiri anormale ale zonei acoperite cu celule epiteliale din jurul canalului anal sau a pielii ce inconjoara deschiderea rectala; de vina pot fi si tumorile maligne de melanocite, care cauzeaza iritatii si mancarimi.
In abcese se formeaza un conglomerat de celule neutrofile moarte (un tip anume de celule sanguine care sunt in corp pentru a-l proteja de infectii) intr-un spatiu inchis de tesut. Un abces in zona ano-rectala poate cauza eliminarea de puroi in intestin. Dintre simptomele hemoroizilor, fistulele anale sunt cele care cauzeaza un ciclu vicios de formare a puroiului pentru ca acestea se formeaza din glandele anale care se gasesc, anatomic vorbind, pe sfincterul anal.
Ultima dintre complicatiile primare este o tumoare maligna numita melanom, care poate fi considerata cea mai periculoasa dintre simptomele hemoroizilor deoarece favorizeaza formarea celulelor canceroase. Melanomul, care este de fapt un cancer de piele, nu se limiteaza doar la hemoroizi. In acest caz, celulele care contin pigmentul care da culoarea pielii (numit melanina) cresc in mod incontrolabil.
In majoritatea cazurilor clinice, simptomele hemoroizilor se amelioreaza spontan dupa cateva zile in care corpul se ajusteaza la boala care a provocat simptomele.
Multi oameni care s-au confruntat cu complicatii ano-rectale nu au prezentat niciun semn distinctiv. Acest lucru se intampla deoarece hemoroizii se gasesc si in interiorul corpului, in zone in care exista nervi viscerali. Acesti nervi, fiind originari din maduva spinarii, sunt sensibili doar la presiune. Hemoroizii interni cauzeaza de obicei sangerari nedureroase, pe care o persoana le observa in scaun sau pe hartia igienica. Cu toate acestea, unele simptome ale hemoroizilor, cum ar fi o protuberanta, pot fi simtite. In acest caz, hemoroidul intern iese prin deschiderea anala, maximizand probabilitatea de a aduna microbi din mediu, care pot cauza iritatii si alte infectii.
Pe de cealalta parte, simptomele externe, care sunt mai profunde decat cele mentionate anterior, sunt exemplificate de complicatii cauzate de cheaguri de sange formate secundar la inflamatie. Aceasta masa, numita tromboza, este simtita ca o galma solida in zona anala si de obicei cauzeaza un disconfort foarte mare. Cu toate acestea, ele au un efect minim asupra functiilor fiziologice ale sfincterului anal. Dintre simptomele hemoridale, trombozele sunt cele mai dureroase (in afara de faza avansata a patologiei, numita procidenta).
Trebuie sa tineti cont ca multe dintre simptomele de mai sus nu sunt detectate cu usurinta de individ, pentru ca in primul rand noi nu avem receptorii corespunzatori in zona anala. Doctorul este cel care pune un diagnostic corect.