×

Ghimpele pădureț

Ghimpele pădureț cunoscut de asemenea sub numele de Ruscus aculeatus, a fost folosit de secole pentru a vindeca hemoroizii. Acesta este un aliment bogat în flavonoizi antioxidanți, cum ar fi rutina. Alte fitochimicale găsite în această plantă includ saponina și ruscogeninsul (cu proprietăți anti-inflamatorii și vasoconstrictoare).

Ghimpele paduret nu trebuie confundat cu ghimpele comun, acesta este o plantă protejată prin lege, care crește spre exmplu în Parcul Natural Comana (unde există chiar o rezervație de ghimpe). Ghimpele pădureț înflorește chiar în luna care urmează, luna mai. Îl putem recunoaște ușor după frunzele mici și mereu verzi pe care le are un arbust picitic și spinos. Florile au forma de stea și sunt colorate verde deschis, iar fructele au culoarea roșie și seamănă foarte mult ca aspect cu cireșele.

Ghimpele pădureț

Datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, ghimpele pădureț poate preveni retenția de lichide, ajută la consolidarea pereților capilarelor sporesc fluxul de sânge din vene. Toate aceste efecte contribuie la diminuarea simptomelor hemoroizilor.

Extractul de ghimpe și alte plante poate fi aplicat direct. Alternativ, din frunzele sale se poate face ceai – se folosește o linguriță de ghimpe în apă fierbinte, ținută aproximativ 10-15 minute. Ceaiul ar trebui băut 2-3 ori pe zi, pentru o recuperare rapidă.

Nu exista efecte secundare semnificative asociate cu ghimpele pădureț, dar unele persoane au semnalat senzația de greață. Datorită efectelor sale, aceasta plantă nu trebuie să fie asociată cu anticoagulante,  combinația crescând riscul de sângerare.