Atunci cand se vorbeste despre informatiile generale care pot fi oferite in legatura cu orice tip de boala de catre un specialist in domeniul medical unei persoane interesate, exista cateva lucruri care trebuiesc neaparat mentionate: o definitie corecta si completa a afectiunii, cauzele bolii, simptomele pe care le prezinta pacientul, precum si metode de tratament, durata recuperarii si daca exista sau nu sanse ca boala sa se vindece in intregime, fara sechele fizice sau psihice. In cazul bolii hemoroidale, toate aceste intrebari au raspunsuri clare, usor de inteles de catre o paleta foarte larga de pacienti.
Prin urmare, definitia hemoroizilor, prezenta in toate manualele de medicina din intreaga lume, este urmatoarea: boala hemoroidala este o afectiune a sistemului digestiv inferior si a sistemului vascular. Este foarte simplu de observat ca hemoroizii sunt o problema de sanatate duala. Intrebarea care se naste in urma acestei definiri a boli este una evidenta: sistemul digestiv conduce la aparitia hemoroizilor si, astfel, la afectarea sistemului vascular sau procesul se desfasoara in sens invers? Raspunsul nu este clar, desi cercetatorii studiaza boala hemoroidala de mai bine de cinci decenii. O mare parte dintre specialisti sustin ca hemoroizii sunt, in esenta, o problema a sistemului digestiv inferior, manifestata pur intamplator la nivel vascular. Totusi, chiar si aceasta majoritate coplesitoare recunoaste ca trebuie sa existe si o anumita predispozitie genetica a pacientului respectiv pentru afectiuni vasculare, predispozitie care sa permita inflamarea excesiva a venelor din interiorul peretelui muscular al canalului rectal, generand astfel aparitia hemoroizilor inflamati.
Prima problema in cazul bolii hemoroidale apare atunci cand medicul doreste sa explice pacientului care sunt cauzele acestei afectiuni. De cele mai multe ori, se considera ca o data cu indepartarea cauzei unei anumite boli, aceasta dispare intr-o perioada de timp bine determinata. Acest lucru nu este neaparat adevarat in legatura cu hemoroizii dintr-un singur motiv: oamenii de stiinta nu au putut determina care sunt cauzele aparitiei inflamatiilor venelor anorectale. Exista cateva cauze presupuse a fi adevarate si acceptate de majoritatea lumii medicale internationale drept cele reale, dar nu s-a putut obtine o corelare de tipul „cauza – efect”, cel putin pana in momentul de fata. Astfel, cele mai comune cauze ale bolii hemoroidale sunt: constipatia cronica, sarcina, interventiile chirurgicale in zona abdomenului inferior, modificarea brusca a alimentatiei, stresul, activitatea fizica intensa si sedentarismul. Dintre toate acestea, pacientii cer informatii suplimentare in cazul sarcinii si a activitatii fizice intense. Aproape toate femeile insarcinate in ultimul trimestru vor suferi de o inflamatie a venelor anorectale, iar motivul este cel evident: uterul a ajuns la dimensiunile lui maxime, greutatea fatului si a lichidului amniotic este ridicata, exercitand o presiune impresionanta asupra tractului digestiv inferior. Practic, datorita acestei probleme fizice, peristaltismul intestinal se reduce foarte mult si se instaleaza constipatia cronica. Activitatea fizica intensa poate sa conduca la afectiuni inflamatorii, ceea ce elibereaza in sange factori chimici proinflamatorii, care pot sa cauzeze o serie de reactii fiziologice neasteptate, printre care se numara si aparitia hemoroizilor.
Simptomele cele mai comune ale hemoroizilor sunt: constipatia cronica, durerea la defecatie, sangerarea, iritatia si pruritul. Trebuie observat urmatorul aspect: constipatia cronica poate fi considerata si cauza a hemoroizilor, dar si simptom al acestora. Durerea pe care o resimte un pacient in momentul defecatiei poate sa cauzeze un blocaj psihologic, care impiedica suferindul sa mai declanseze actul defecatiei in sine, conducand la aparitia constipatiei cronice. Sangerarea este cel mai rar simptom si momentul in care apare este, de cele mai multe ori, hotarator pentru un pacient. Daca pana atunci, suferindul poate sa ignore durerea si constipatia, aparitia sangelui in fecale indica o afectiune serioasa, care trebuie tratata. Totusi, este bine de stiut ca singurul lucru pe care il indica sangele in fecale este pozitia anatomica unde exista o fisura a unui vas de sange pe traiectul digestiv. Astfel, daca sangele este rosu inchis, el a fost digerat si, prin urmare, exista o hemoragie digestiva superioara, ceea ce reprezinta o urgenta chirurgicala. Daca sangele este rosu aprins, hemoragia in cauza este minora si este generata, de obicei, de fisurarea unei vene anorectale inflamate.