×

Hemoroizi – prezentarea interventiilor chirurgicale

Hemoroizi este denumirea data vaselor de sange din interiorul si din jurul anusului si din canalul anal care devin inflamate din anumite motive si care creeaza in timp un disconfort foarte mare. Daca nici o alta metoda de tratare a acestor hemoroizi nu functioneaza, atunci se recurge la interventii chirurgicale care nu sunt placute, prezinta complicatii, dar sunt eficiente in proportie de peste 95% din cazuri.

Cand stiu ca am nevoie de o operatie pentru hemoroizi?

Interventiile chirurgicale nu sunt recomandate inca de la depistarea afectiunii cu hemoroizi, dar devin necesare o data cu avansarea simptomelor. In functie de tipul de hemoroizi, simptomele pot fi mai mult sau mai putin vizibile. In cazul hemoroizilor interni acestea sunt mai pronuntate atunci cand gradul de hemoroizi este mai avansat, iar in cazul acelor hemoroizi externi simpomele apar inca de la aparitia afectiunii. Totusi operatia pentru hemoroizi devine necesara atunci cand hemoroizii devin prea mari, sangereaza abundent, si provoaca un disconfort foarte mare.

Ce tipuri de interventii chirurgicale pentru hemoroizi exista?

Doctorii in general recurg la una din doua metode de inlaturare completa de hemoroizi: hemoroidectomia capsata sau hemoroidectomia conventionala. Haide sa le analizam putin pe ambele.

Hemoroidectomia capsata
Hemoroidectomia capsata

Hemoroidectomia capsata: Aceasta metoda mai poarta si denumirea de PPH – Procedura pentru prolaps si hemoroizi si se adreseaza cazurilor de hemoroizi de gradul 3 si 4, care de fapt inseamna ca hemorozii au suferit un prolaps, sau s-au deplasat in afara anusului. In principal, aceasta interventie consta in mutarea tesutului la locul sau natural. Din cauza ca aceasta pozitie este mai sus de ceea ce poarta numele de linie a durerii, sunt implicate mai putine terminatii nervoase, iar interventia presupune astfel mai putina durere. Capsele astfel aplicate opresc fluxul sanguin catre hemoroid, facandu-l pe acesta sa moara pur si simplu.

Beneficiile pentru pacient includ mai putina durere, o perioada de recuperare mai mica si mai putin disconfort post operator. Dezavantajele unei astfel de proceduri includ insa un risc mai mare de recurenta a hemoroizilor. De asemenea unii pacienti se plang de dureri in timpul miscarilor intestinale si de mancarimi date de capsele aplicate.

Hemoroidectomia conventionala: Prin aceasta interventie de inlatura propriu-zis hemoroizii, inclusiv cheagurile de sange si vasele de sange care “hranesc” acei hemoroizi.

Hemoroidectomiile convetionale au cel mai mare succes in prevenirea recurentei hemoroizilor dar sunt de asemenea si interventiile in urma carora pacientii sufera de cele mai multe complicatii si care necesita o perioada foarte mare de recuperare. Complicaiile care apar pot include incontinenta, senzatii frecvente de balonare, gaze si scurgeri necontrolate de materie fecala.