Daca cineva s-a indoit vreodata de existenta vreunei legaturi intre hemoroizi si cancerul rectal, atunci nu mai trebuie sa o faca. Exista o conexiune clara si dovedita stiintific intre dezvoltarea hemoroizilor si cancerul rectal, reveland atat cum pot fi cele doua confundate foarte usor, dar si cum se poate ajunge de la hemoroizi netratati corespunzator la o patologie mult mai grava, cum ar fi cancerul rectal.
In primul rand, este foarte usor, la o examinare fizica initiala sau necorespunzatoare, ca un medic sa confunde hemoroizii cu cancerul rectal. De ce se poate intampla asta? E simplu: simptomele fizice ale celor boli, atat de diferite in esenta, sunt, practic, perfect identice. In primele faze ale cancerului rectal, atunci cand pacientul se prezinta la medic, simptomele sale sunt urmatoarele:
- Sangerari la nivel rectal: aceste sangerari pot avea cauze diferite, dar, de obicei, in cazul cancerului rectal, ele sunt generate de multiplicarea rapida a celulelor canceroase. Aceste celule canceroase vor crea, practic, un manson in jurul vaselor de sange de la nivelul rectului si le vor strange pe acestea, putin cate putin, pana cand presiunea le va forta sa se fisureze. Daca s-au fisurat, ele vor incepe sa elimine sange. In cazul unui cancer la nivelul canalului anal inferior, sangerarea va fi abundenta, deoarece pe langa presiunea exercitata de celulele canceroase se adauga si presiunea cauzata de muschii rectali inferiori. Acesta este momentul in care un pacient se sperie si se hotaraste sa isi viziteze medicul curant.
- Mancarimi: cauza acestor mancarimi este identica cu aceea care motiveaza aparitia lor in cazul hemoroizilor. Totul provine de la fisurarea venelor anorectale, fie din cauza celulelor canceroase, fie din cauza inflamarii lor in cazul hemoroizilor. Prin urmare, dupa ce venele anorectale s-au fisurat si au inceput sa sangereze, reactia naturala a corpului uman este aceea de a incerca sa opreasca sangerarea. Astfel, se dezvolta un mucus in jurul fisurilor, mucus care contine anumite substante chimice considerate agenti alergeni. Datorita acestui mucus se creeaza acea senzatie de mancarime constanta. De obicei, cu cat o persoana sangereaza mai mult, cu atat mancarimile sunt mai puternice.
- Dureri in momentul defecatiei: acestea sunt, de fapt, primul semn cu adevarat important al cancerului rectal si prima deosebire esentiala intre simptomele cancerului rectal si ale hemoroizilor. Este adevarat ca atat hemoroizii, cat si cancerul rectal conduc la aparitia durerilor in momentul defecatiei, dar cele doua tipuri de dureri sunt foarte diferite. Diagnosticarea corecta si eficienta a cancerului rectal tine de o anamneza corecta. Astfel, daca pacientul este ajutat in descrierea acestor senzatii dureroase, diagnosticul devine unul simplu. Durerile cancerului rectal sunt permanente, initial slabe si usor de ignorat. Dupa o anumita perioada de timp, ele incep sa se extinda de la nivel rectal in sus, spre zona renala sau in lateral, spre zona inghinala. Daca la nivel inghinal se umfla ganglionii, atunci este foarte clar vorba de un cancer rectal in faza incipienta.
O diagnosticare cu adevarat corecta a unui cancer rectal in raport cu hemoroizii necesita mai mult decat un simplu tuseu rectal sau o examinarea vizuala a zonei afectate. Astfel, de obicei, se recurge la o colonoscopie cu rol de biopsie pentru a se stabili existenta sau absenta celulelor canceroase.