×

Hemoroizii si condimentele

Boala hemoroidala este o maladie destul de comuna si care nu are vreo preferinta geografica, rasiala, de varsta sau de sex. Prin urmare, hemoroizii afecteaza in mod egal femei, barbati, copii, adulti si oameni in varsta. Totusi, exista anumiti factori care pot grabi aparitia hemoroizilor sau pot agrava simptomele acestora. Printre ei se numara dieta, stilul de viata, alte stari patologice, dar si o componenta genetica, desi nedovedita stiintific inca. La nivel de dieta, cel mai important factor declansator sunt mancarurile condimentate. Se poate spune, cu certitudine, ca exista o legatura clara intre hemoroizi si condimente.

Care este, totusi, relatia dintre hemoroizi si condimente? Pentru a o intelege, este bine sa cunoastem ce sunt hemoroizii si cum functioneaza ei. Definitia oferita de orice manual de medicina din lume este urmatoarea: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Aceste vene sunt unele din cele mai utilizate din corp, sunt foarte sensibile la tot felul de stimuli si, in general, se afla sub o presiune imensa, datorita pozitionarii lor in apropierea anusului. Daca persoana respectiva intra in contact cu un factor declansator, este foarte posibil ca aceste vene anorectale sa se inflameze sau, daca ele sunt deja inflamate, sa se fisureze si sa produca sangerari la nivelul rectului.

Exista mancaruri pe care un suferind de hemoroizi nu are voie sa le manance si exista ingrediente pe care un pacient nu le poate pune in mancarea sa. Condimentele sunt unul din acele ingrediente. Care este rolul condimentelor in alimentatie, de fapt? Este relativ simplu: condimentele sunt utilizate nu pentru a da gust mancarii, cum se considera in general, ci pentru a usura munca sistemului digestiv. Practic, condimentele sunt laxative naturale, iar la doze mai mari, pot fi chiar si purgative. Este bine de stiut ca aceste condimente actioneaza mecanic. Asta inseamna ca, de obicei, condimentele irita mucoasa gastrica si cresc fluxul de sange de la nivelul sistemului digestiv. Daca vorbim de sistemul digestiv superior, de la cavitatea bucala pana la colon, acest efect este benefic, in general. Problema apare la nivelul sistemului digestiv inferior, de la finalul colonului pana la anus. Aici, iritarea mucoasei rectale conduce la cu totul alte probleme, cum ar fi cresterea presiunii din interiorul rectului si marirea tensiunii la nivelul peretilor vaselor sangvine. Daca aceasta presiune creste peste limita superioara de rezistenta, devine imposibil pentru peretii venelor anorectale sa reziste si incep sa se fisureze. Prin aceste fisuri iese sange, iar hemoroizii sangeranzi sunt cei mai durerosi.

Ca in orice alta situatie, exista si exceptii de la regula condimentelor. Prin urmare, este evident ca ar trebui evitate sau eliminate complet din dieta zilnica a unui pacient condimente precum boia dulce, boia picanta, curry, chili si condimente specifice indiene. Exista, totusi, si condimente care sunt permise si, in anumite cazuri, chiar recomandate persoanele bolnave de hemoroizi. Printre ele se numara busuiocul, cimbrul, mararul si chimenul. Acestea ajuta la curatirea organismului, calmeaza sistemul digestiv si relaxeaza musculatura de la nivelul canalului rectal, facand aparitia hemoroizilor mult mai dificila si scazand intensitatea durerii de care sufera persoana in cauza.