Ultimii douazeci de ani au adus nu doar o evolutie certa a tehnicilor de tratament antihemoroidal, dar au si ridicat o serie de probleme pe care nimeni nu le avusese in vedere pana in acest moment. Practic, este vorba despre influenta anumitor factori externi asupra evolutiei bolii hemoroidale si, mai ales, asupra aparitiei crizelor hemoroidale in anumite momente din viata unui pacient. Printre cei mai importanti factori externi mentionati mai sus se numara alimentatia, stresul, sedentarismul si sexul. Daca alimentatia poate fi modificata, iar sedentarismul poate fi inlaturat cu ajutorul exercitiilor fizice regulate si viata sexuala poate fi modulata astfel incat sa nu conduca la aparitia crizelor hemoroidale, stresul nu pare a fi susceptibil la modificarile clasice recomandate de specialisti, deoarece este produse, de cele mai multe ori, de jobul pacientului. In afara de o schimbare a locului de munca, lucru ce nu este exact posibil pentru majoritatea suferinzilor, exista foarte putine metode de diminuare accentuata a stresului, suficient incat sa poata sa apara o diferenta certa in ciclicitatea crizelor hemoroidale raportate la acest parametru.
Daca pacientul nu este convins de relatia dintre aparitia durerilor intense si a sangerarilor la defecatie si stresul indus de jobul sau, este bine ca medicul curant sa ii traseze un grafic cu evolutia bolii hemoroidale in sine. In cazul in care aceasta este, intr-adevar, provocata de gradul ridicat de stres, legatura este mai mult decat evidenta. Majoritatea persoanelor care sufera de hemoroizi si care au varste cuprinse intre douazeci de ani si cincizeci de ani au joburi cu responsabilitate crescuta, foarte solicitante din punct de vedere intelectual, dar si din punct de vedere fizic. Sunt persoane care nu mananca in mod constant si niciodata la aceleasi ore, care nu dorm mai mult de patru ore pe noapte si care sunt sedentare prin insasi natura profesiei. Din pacate, toate aceste elemente conduc, in mod cert, la o digestie dificila, la o crestere ponderala neasteptata sau la o scadere ponderala grava, dar si la o instabilitate in ciclul somn – veghe, ceea ce nu face decat sa creasca nivelul de stres al pacientului si, prin urmare, sa mareasca frecventa aparitiei crizelor hemoroidale. Solutia este simpla, din punct de vedere medical, dar complicata din punctul de vedere al suferindului: renuntarea la jobul care cauzeaza atatea probleme de sanatate si sociale sau, daca acest lucru este imposibil, renuntarea la efectuarea unui numar foarte mare de ore suplimentare. Este bine de stiut ca majoritatea acestor pacienti vor refuza sa ia in considerare oricare dintre aceste doua variante si ca medicul trebuie sa ofere o a treia varianta pentru ca pacientul sa poata sa elimine o parte din stresul sau obisnuit.
De obicei, medicul curant indica doua sau trei activitati pe care persoana in cauza le poate efectua pentru a elimina o parte din stresul sau cotidian. Una dintre cele mai populare astfel de activitati este meditatia. Meditatia in sine reprezinta intrarea intr-o stare de calm intens, pe care pacientul poate sa o mentina timp de mai multe zeci de minute si in care este complet lipsit de contact cu lumea exterioara. Fizic, bataile inimii se raresc, tensiunea arteriala scade, temperatura corpului scade pana la o valoare de baza, muschii se relaxeaza, pupilele se dilata, respiratia devine profunda si rara, iar sangele reuseste sa oxigeneze zone din corp la care nu are acces in mod obisnuit. Totusi, pentru a ajunge la o astfel de stare de liniste interioara, suferindul trebuie sa investeasca foarte mult timp in aceasta activitate si trebuie sa gaseasca un profesor adecvat, care sa ii inteleaga nevoile si dorintele. Daca meditatia nu i se potriveste, pacientul poate sa incerce pictura, muzica, teatrul, gatitul sau innotul, activitati care dau, de asemenea, un mare randament atunci cand este vorba de inlaturarea stresului cotidian.