×

Hemoroizii si metabolismul

Intre boala hemoroidala si metabolismul suferindului exista o legatura esentiala, legatura alimentata, in mod evident, de cauzele hemoroizilor: constipatie, dezechilbrul florei intestinale sau o lipsa de integritatea structurala a peretilor vaselor de sange de la nivelul canalului rectal.

Metabolism

 

Hemoroizi - aspect detaliat

Astfel, este usor de observat ca, de fapt, hemoroizii si metabolismul sunt intrinsec legati si ca, o data cu aparitia unor modificari metabolice pot sa apara inflamatii ale venelor anorectale. Ideea care s-a nascut, in mod natural, dupa ce s-a stabilit ca hemoroizii sunt, de fapt, o boala metabolica, a fost aceea conform careia o restabilire a echilibrului metabolic dereglat initial ar duce la o refacere a sistemului venos din zona canalului rectal si, prin urmare, la disparitia hemoroizilor. Daca s-ar fi dovedit a fi adevarata, ideea aceasta ar fi revolutionat lumea medicala, care cauta un tratament eficace impotriva hemoroizilor de aproape sase decenii. Din pacate, incercarile de a demonstra aceasta ipoteza au esuat. Prin urmare, se poate renunta la notiunea de boala metabolica? Nu, pentru ca acest lucru ramane adevarat. Dar trebuie renuntat la incercarea restabilirii echilibrelor dereglate din organism, pentru ca o interventie directa la nivelul metabolismului niciodata nu aduce urmarile pe care le dorim.

 

 

Totusi, despre ce dezechilibre metabolice este vorba? Raspunsul este simplu: vorbim despre o serie de procese care se desfasoara de-a lungul tractului digestiv, dar si de un proces in care este implicat intregul sistem vascular.

Sistemul vascular la om

Pentru a intelege mai bine de ce aparitia hemoroizilor este generata de o digestie lenta sau de constipatie, este esential sa cunoastem o parte din procesul fiziologic si patologic care are loc in momentul in care ei se dezvolta. Astfel, la nivelul canalului rectal exista o serie de vene anorectale, vene al caror singur rol este acela de a asigura irigarea muschilor care compun acest canal. Muschii rectali sunt unii dintre cei mai mici, dar si dintre cei mai complecsi, din intregul corp. De asemenea, ei sunt cei care exercita cea mai mare forta de contractie din organismul uman. Din pacate, singura lor legatura cu restul sistemului vascular este asigurata de acea retea de vene anorectale, retea care este predispusa la inflamatii locale severe. In general, exista un echilibru intre presiunea exercitata din exterior si cea din interiorul venei, echilibru care ajuta la mentinerea peretilor venelor anorectale intr-o buna stare fiziologica. Atunci cand acest echilibru metabolic este rupt, apar cresteri bruste in valoarea presiunii externe si, implicit, inflamatii ale venelor anorectale.

Motivul pentru care se rupe echilibrul mentionat anterior este micsorarea ritmului de eliminare a bolului fecal, datorita scaderii peristaltismului intestinal sau datorita constipatiei.

Constipatie

De cele mai multe ori, scaderea peristaltismului intestinal este cauzata de o interventie chirurgicala care are loc la nivelul abdomenului sau de un tratament indelungat cu anticanceroase sau cu antibiotice. Dupa o perioada de timp de la operatie sau de la finalizarea tratamentului respectiv, muschii de la nivelul abdomenului isi recapata tonusul initial si aceasta problema se amelioreaza sau dispare. Din pacate, nu atat de usor va dispare si constipatia. In general, constipatia este provocata de un alt dezechilibru, si anume de unul alimentar. Daca pacientul are o dieta prea bogata in grasimi, in alimente picante sau preparate pe scara industriala, cum sunt mezelurile, dar si in sucuri carbogazoase, constipatia va fi, cu siguranta, una dintre patologiile care ii vor perturba starea de sanatate. Totusi, o dieta ce contine proportia corecta din diversi nutrienti, cum ar fi proteine, glucide, lipide, vitamine si enzime, asigura o digestie corecta. Pentru a putea reveni la o astfel de digestie dupa o perioada in care pacientul a suferit de constipatie, este bine ca acesta sa consume fibre vegetale insolubile in aciditatea stomacala, cu rol in grabirea eliminarii bolului fecal.