Cea mai adecvata definitie a hemoroizilor trombozati este urmatoarea: hemoroizii trombozati sunt o categorie de hemorozi externi. Mai precis, ei reprezinta o forma agravata a hemoroizilor clasici. Ce este atat de special la hemoroizii trombozati? Raspunsul este simplu: daca hemoroizii normali sunt inflamatii ale venelor anorectale, fie ele la interior sau la exterior, hemoroizii trombozati reprezinta acumulari de sange imediat sub primul strat al epidermei. De fapt, acest tip de hemoroizi se formeaza prin spargerea peretilor venelor anorectale in momentul in care hemoroizii externi se inflameaza excesiv. Astfel, peretii se rup, sangele curge in exterior, dar epiderma a ramas intacta. Prin urmare, singurul lucru care se poate forma este un cheag, asezat exact la suprafata pielii.
Diagnosticul hemoroizilor trombozati este foarte simplu. Astfel, chiar si un scurt examen vizual poate fi concludent: pacientul prezinta pungi de sange inchegat, de dimensiunea unei monede, tari si dureroase la atingere. In cazurile cele mai grave de hemoroizi trombozati, aceste pungi de sange nu mai au diametrul de 2 – 4 cm, ci pot ajunge pana la zece centimetri in lungime si sapte in latime, semanand mai mult cu un semn din nastere, decat cu o formatiune recent dezvoltata.
Din fericire, astfel de forme foarte grave si neobisnuite de hemoroizi nu se intalnesc prea des dintr-un motiv foarte simplu: o data cu fisurarea peretilor venelor anorectale apar durerile imense si permanente de care se plang atat de multi dintre pacientii care sufera de hemoroizi. Astfel, de obicei, aceste persoane ajung la medicul curant mult mai repede decat ii ia unui astfel de cheag sa se formeze in intregime. De fapt, care dintre pacientii diagnosticati cu hemoroizi sunt predispusi la hemoroizi trombozati? Din pacate, raspunsul este: cu totii. In momentul in care o persoana a fost diagnosticata cu hemoroizi, este evident ca sufera de orice fel de problema la nivelul sistemului sanguin. De obicei, aceasta problema este structurala. Prin urmare, aceste persoane au peretii capilarelor si venelor mai subtiri decat este normal, ceea ce conduce, logic, la ideea ca acesti pereti se pot fisura oricand. Daca ei se fisureaza la nivel cerebral, se produce un hematom. Daca se fisureaza la nivel anal, cheagul format se numeste hemoroid trombozat.
Tratamentul acestui tip de hemoroizi este, din pacate, unul singur: o interventie chirurgicala imediata. Cheagurile de sange formate nu pot fi lasate sa dispara singure, desi acest lucru este posibil pentru cele mai mici. Totusi, este bine de stiut faptul ca, mai ales daca aceste cheaguri sunt mici, ele pot reintra in venele anorectale, pot calatori prin sange si pot ajunge la anumite zone din corp unde vasele sanguine sunt mai mici in diametru, cauzand blocarea acelor capilare. Daca aceste capilare sunt la nivelul picioarelor, problema este usor de rezolvat. Din pacate, de cele mai multe ori, aceste cheaguri ajung in plamani, la inima sau la creier, iar distrugerile cauzate sunt ireparabile.
Dupa finalizarea tratamentului, hemoroizii trombozati sunt complet eliminati din corpul pacientului, dar sansele ca ei sa reapara sunt cu atat mai mari cu cat pacientul este mai in etate sau cu cat este mai bolnav.