Mariscile hemoroidale nu pot fi considerate o boala a sistemului digestiv inferior. Totusi, acest lucru nu inseamna ca ele nu cauzeaza discomfort pacientului sau ca nu pot sa treaca intr-o boala cu adevarat grava daca nu sunt tratate la timpul potrivit. Dar ce sunt mariscile hemoroidale? Este simplu: mariscile hemoroidale sunt excrescente benigne, formate din acelasi tip de tesut ca si tesutul ce inconjoara anusul. Ele apar exact in zona de inchidere si de deschidere a sfincterului anal, impiedicand functionarea lui corecta. Nu cauzeaza atonie sfincteriana, deoarece nu sunt formate din tesut cicatrizant si nici macar din tesut muscular.
Practic, mariscile hemoroidale sunt formatiuni patologice evoluate din mucoasa anala ce blocheaza anusul. Astfel, bolul fecal nu poate iesi in intregime sau, in faze avansate ale bolii, nu poate parasi rectul fara interventie exterioara. Este de retinut faptul ca pacientii care sufera de marisci hemoroidale nu prezinta alte tipuri de probleme digestive. Prin urmare, ei au un tranzit intestinal normal, ceea ce asigura defecatia macar o data pe zi. Daca boala este inca in fazele incipiente, fecalele sunt eliminate cu viteza scazuta, iar in portiunea dintre anus si marisci, ele sunt aduse la dimensiuni mult mai mici, suficiente pentru a le fi permisa traversarea excrescentelor si iesirea completa din sistemul digestiv.
Pe de alta parte, atunci cand mariscile hemoroidale au dimensiuni mari, actul defecatiei este, in esenta, stopat in intregime. Acesta este momentul in care pacientul cauta asistenta medicala. In general, un simplu examen vizual este suficient pentru ca un medic sa stabileasca diagnosticul. O data determinat ca persoana in cauza prezinta o formatiune benigna ce blocheaza canalul rectal, exista mai multe directii de tratament. Bineinteles, se alege sa se efectueze o biopsie a unei portiuni foarte mici din zona inflamata, pentru a stabili, cu completa certitudine, ca acea excrescenta nu este de origine maligna. Totusi, in mod obisnuit, ea nu este si tratamentul poate urma cursul obisnuit.
In mod surprinzator, optiunea extirparii chirurgicale reprezinta ultima metoda de tratament, aplicabila doar daca toate celelalte nu functioneaza. Intai, se recomanda pacientului o crema antiinflamatoare. Efectele ar trebui sa fie vizibile dupa cateva zile. Daca mariscile nu incep sa se micsoreze, atunci tratamentul nu este cel adecvat. In ultimii ani, s-a dezvoltat o alta metoda de reducere a mariscilor: injectiile cu substante antiinflamatoare, direct la locul afectat. De obicei, se fac patru sau sase doze de antiinflamator, administrat subcutanat, cate una pe zi. Daca dupa o saptamana mariscile nu au regresat simtitor, ele sunt considerate a fi rezistente la aceasta forma de tratament. Prin urmare, se aplica metoda chirurgicala, care nu implica un procedeu complicat: pacientului ii este administrat un anestezic local, chirurgul intervine la locul afectat si excizeaza formatiunile. In general, recuperarea postoperatorie nu dureaza mai mult de cateva ore. Pacientul este sfatuit sa foloseasca o substanta dezinfectanta pentru a efectua igiena zonei anale, timp de o saptamana dupa operatie, pentru a evita infectiile ce pot aparea. Sansele de reaparitie a mariscilor hemoroidale sunt relativ mici, iar dimensiunile lor, daca intr-adevar revin, sunt mult micsorate fata de primul puseu evolutiv.