×

Medicamentul Hemorzon pentru hemoroizi

In schema de tratament a bolii hemoroidale sunt inclusi, de cele mai multe ori, si corticosteroizii, sub diverse forme. Cel mai folosit medicament care contine aceste substante este Hemorzon. Este bine cunoscut faptul ca medicamentul Hemorzon se gaseste pe piata farmaceutica sub trei forme: unguent cu concentratie normala de corticosteroizi, unguent cu concetratie ridicata de corticosteroizi si supozitoare. In mod evident, fiecare dintre cele trei forme se utilizeaza intr-o anumita parte din ciclul bolii hemoroidale. Astfel, unguentul Hemorzon cu concentratie normala de hemoroizi este indicat in tratamentul hemoroizilor usor inflamati, care cauzeaza o durere de intensitate scazuta, dar permanenta, cu mici sangerari in momentul in care pacientul trece prin procesul defecatiei. De obicei, sangerarile nu sunt vizibile cu ochiul liber in aceasta etapa. Concentratia ridicata de corticosteroizi din unguentul Hemorzon corespunzator este utilizata de catre un pacient care se afla in plina criza hemoroidala, caruia ii este necesara o solutie rapida si eficienta, care sa ii amelioreze durerea si sa ii opreasca sangerarea. Supozitoarele cu corticosteroizi apar doar in schema de tratament care se aplica unui pacient ce sufera doar ocazional de hemoroizi si care are nevoie doar de un tratament de intretinere, deoarece sunt de dimensiuni mari si pot cauza dureri intense unei persoane care are venele anorectale inflamate.

In legatura cu principala substanta activa din medicamentul Hemorzon se pot spune multe, evidentiindu-se atat aspectele pozitive, cat si cele negative ale corticosteroizilor. In general, se prefera utilizarea acestei clase de substante in tratamentul oricaror boli inflamatorii care nu sunt generate de un defect la nivelul sistemului imunitar. Evident, boala hemoroidala se incadreaza in aceasta categorie. Rolul primar al hidrocortizonului este de a produce o scadere a inflamatiei superficiale a locului afectat si de a asigura lipsa unui raspuns a sistemului imunitar al organismului respectiv, ceea ce ajuta la blocarea aparitiei unei noi inflamatii dupa ce efectul imediat al medicamentului dispare. Din pacate, aici apare si problema corticosteroizilor: ei suprima sistemului imunitar. Daca sunt folositi la scara mica si pe perioade scurte de timp, acest lucru nu este neaparat o problema. Totusi, pentru a evita orice fel de reactie secundara nedorita, este bine ca medicamentul Hemorzon sa nu fie administrat persoanelor care sufera de leziuni locale tuberculoase, sifilitice sau virotice, femeilor in primele trei luni de sarcina, copiilor sub doisprezece ani si persoanelor peste varsta de saptezeci si cinci de ani. De asemenea, este bine de stiut ca hidrocortizonul este o substanta care se afla pe lista de substante dopante si este, prin urmare, complet interzisa sportivilor de performanta care se afla in mijlocul unei competitii sportive sau cu cateva zile inainte de orice fel de intrecere sportiva.

Medicamentul Hemorzon mai contine inca doua substante active: tetraciclina si lidocaina. Rolul lor este acela de a complementa si de a completa efectele hidrocortizonului. Astfel, tetraciclina este un antibiotic cu spectru larg, folosit, in mare parte, pentru a asigura sterilitatea canalului rectal. Totodata, datorita functionarii scazute a sistemului imunitar in zona afectata din cauza efectelor secundare ale hidrocortizonului, tetraciclina combate rapid si eficient orice infectie care ar putea apare. Este indicat ca pacientul, pe parcursul tratamentului cu tetraciclina in orice forma, sa nu consume produse lactate si alimente naturale ce contin potasiu. Mai mult, este bine ca pacientul sa nu se afle sub tratament cu antibiotice orale si injectabile sau cu medicamente antidiabetice. De asemenea, orice medicament care contine tetraciclina este contraindicat copiilor care nu au schimbat dentitia primara si femeilor insarcinate. Lidocaina este un un anestezic local, cu putere mica spre medie de ameliorare a durerii, depinzand de cantitatea de substanta introdusa in medicament, dar si de raportul dintre lidocaina si celelalte doua substante active. Este bine de stiut ca lidocaina poate provoca reactii alergice puternice, care devin si mai grave daca se petrec intr-un spatiu inchis, cum este canalul rectal. Pentru a se asigura ca nu este alergic la lidocaina, pacientul trebuie sa efectueze un test de alergii inainte de aplicarea medicamentului Hemorzon.