×

Remisia hemoroizilor

Tratamentele antihemoroidale sunt cunoscute pentru faptul ca nu produc vindecarea hemoroizilor, ci doar o remisie a acestora. Practic, terapia impotriva hemoroizilor este doar simptomatica, fiind utilizata pentru a ameliora manifestarile fizice ale inflamatiilor venelor anorectale. Astfel, se asigura o remisie completa a principalelor simptome pe care le prezinta pacientii diagnosticati cu boala hemoroidala: sangerari profunde, dureri ascutite si permanente, prurit anal si perianal, precum si iritatii locale. Pentru a intelege motivul pentru care se discuta de o remisie a  bolii hemoroidale si, sub nici o forma, de o vindecare a acestei afectiuni, trebuie sa cunoastem cateva aspecte esentiale in legatura cu fiziopatologia hemoroidala. In primul rand, definitia hemoroizilor este relativ simpla si considerata standard in intreaga lume medicala: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. In mod evident, exista metode care sa amelioreze inflamatia, dar si metode care sa trateze cauzele din spatele unei inflamatii. Problema in cazul hemoroizilor este una cu totul neasteptata: in momentul de fata, cauza reala a bolii hemoroidale ramane unul dintre cele mai cercetate mistere medicale. Prin urmare, daca nu se poate inlatura cauza in mod definitiv, tratamentul, sub orice forma ar veni el, medicamentos sau chirurgical, conduce doar la o remisie a bolii si nu la vindecarea ei.

Principalii pasi care asigura o remisie pe termen lung a bolii hemoroidale sunt urmatorii:

  • Cunoasterea propriului organism: primul diagnostic se pune intotdeauna de propriul corp. Organismul pacientului resimte primele schimbari in functionarea oricaruia dintre sistemele sale si trimite semnale constante si concrete sistemului nervos central, care ia masurile necesare. Daca persoana in cauza isi cunoaste in profunzime propria functionare interna, ii va fi foarte usor sa detecteze o modificare in tranzitul digestiv. In cazul hemoroizilor, modificarea consta in micsorarea numarului de scaune in mod dramatic, pana la lipsa completa a eliminarii bolului fecal timp de cinci zile. Practic, suferindul observa ca sufera de o constipatie intensa, care nu poate fi ameliorata prin metodele clasice si necesita o interventie medicala.
  • Obtinerea unui diagnostic: trebuie mentionat din primul moment ca diagnosticul trebuie sa fie si corect si complet. Medicul trebuie sa puna intrebarile potrivite, iar pacientul trebuie sa fie perfect sincer. In cazul bolnavilor diagnosticati cu hemoroizi, tratamentul initial poate sa reprezinte un soc pentru foarte multi dintre ei: schimbarea stilului de viata. S-a constatat ca incidenta hemoroizilor este mult mai mare in cazul pacientilor care au un stil de viata incarcat, care au o dieta necorespunzatoare si care sunt supraponderali. Astfel, prescriptia initiala contine doar o recomandare dietetica, care trebuie urmata cel putin sase luni de la initierea tratamentului, si o serie de exercitii fizice, care sa asigure un peristaltism intestinal adecvat, pentru a combate aparitia unui nou puseu de constipatie.
  • Respectarea indicatiilor medicului: reprezinta cel mai important pas in obtinerea mult doritei remisii a bolii hemoroidale. De cele mai multe ori, tratamentul antihemoroidal isi face efectul in cateva zile, iar simptomele dispar in intregime in cateva saptamani. Majoritatea pacientilor opresc tratamentul in momentul in care dispar simptomele, fara a fi sfatuiti astfel de catre un medic si, de obicei, impotriva indicatiilor acestuia, indicatii care specifica foarte clar ca durata tratamentului cronic antihemoroidal este de minim sase luni. Daca persoana in cauza a incetat sa foloseasca medicamentele, ceaiurile sau plasturii recomandati inainte de cele sase luni, exista sanse foarte mari ca remisia hemoroizilor sa fie de foarte scurta durata. Pentru o criza grava de hemoroizi, la intreruperea prematura a terapiei, recidiva se face in cateva zile si incepe cu mici dureri in partea de jos a abdomenului, apoi cu dureri ascutite de intensitate scazuta in momentul defecatiei, pentru ca, in final, pacientul sa prezinte sangerari si dureri foarte puternice. O noua etapa de tratament va avea succesul scontat, va ameliora pana la disparitie simptomele, dar procesul in sine va dura mai mult, iar efectul terapeutic va disparea mai repede, daca pacientul nu respecta, din nou, indicatiile medicului curant.