Sangerarea hemoroidala nu este, de cele mai multe ori, primul simptom la care o persoana reactioneaza atunci cand sufera de hemoroizi. Inainte sangerarii hemoroidale apare durerea din zona terminala a tractului digestiv. Totusi, pentru hemoroizii aflati in prima faza a dezvoltarii, durerea nu este intensa si poate fi usor trecuta cu vederea si catalogata drept discomfort. Sangerarea hemoroidala deja este un semnal de alarma care nu mai poate fi ignorat. Acesta este momentul in care, de obicei, suferinzii apeleaza la cunostintele unui medic specialist sau la medicul de familie.
O data ce isi descriu simptomele in amanunt, medicul de familie sau medicul specialist poate pune un diagnostic initial, diagnostic care trebuie confirmat de catre o investigatie fizica ulterioara, facuta, de obicei, de catre un proctolog. Este bine de stiut ca aceasta investigatie nu se poate face atunci cand hemoroizii sunt sangeranzi, pentru a nu agrava hemoragia.
Totusi, ce cauzeaza sangerarea hemoroidala? Raspunsul este simplu: fisurarea peretilor vaselor sangvine de la nivelul canalului rectal. Pentru a-l intelege, este necesara o cunoastere a bolii hemoroidale. In primul rand, hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale, inflamatii care maresc de pana la douazeci de ori diametrul acestor vase de sange. Devine evident ca, la un moment dat, peretii venelor anorectale vor ceda sub presiune si se vor fisura sau, in cazuri foarte grave, se vor rupe, cauzand hemoragii anale, mult mai grave decat sangerarile obisnuite. Este cunoscut faptul ca peretii vaselor sangvine sunt elastici. Totusi, ei nu se pot dilata peste o anumita limita. O data ce cantitatea de sange ce ajunge in zona afectata de la nivelul canalului rectal depaseste aceasta limita, iar presiunea exercitata, atat din interior, cat si din exterior, devine mult prea mare, peretele se fisureaza. Consecinta naturala a fisurarii unui vas de sange este iesirea sangelui in spatiul extravascular. In aceasta situatie, spatiul extravascular reprezinta canalul rectal, finalizat cu anusul.
Pentru un pacient care nu sufera de hemoroizi pentru prima data, sangerarea hemoroizilor este un eveniment natural in desfasurarea crizelor hemoroidale si, in mod paradoxal, ultimul lucru care ii mai preocupa pe acestia. Motivul este simplu: in plina criza hemoroidala, pacientul sufera de dureri incredibile, considerate a fi de aceiasi intensitate cu acelea din litiaza renala sau din litiaza biliara. In anumite momente, spargerea hemoroidului este favorabila starii de sanatate a pacientului, deoarece iesirea sangelui duce la micsorarea presiunii din canalul rectal si, prin urmare, la scaderea evidenta a intensitatii durerii.
Atentie, trebuie cunoscut faptul ca se poate confunda sangerarea hemoroidala cu sangerarile digestive care apar in fecale. Exista o metoda simpla de a le deosebi: sangele hemoroidal este curat, rosu – aprins si in cantitate relativ mica. De asemenea, sansele ca pacientul sa il vada pe fecale sunt mici, deoarece in momentul spargerii hemoroidului, suferindul nu mai poate elimina bolul fecal fara dureri intense. De obicei, organismul reactioneaza ca atare si provoaca o constipatie fiziologica in criza hemoroidala. Pe de alta parte, sangele digestiv este de culoare brun – inchis, este urat mirositor si apare incorporate in fecale, dandu-le acestora o culoare aproape neagra. Este un semn al unei hemoragii de-a lungul tractului digestive, hemoragie care poate fi cauzata de orice, de la un banal ulcer pana la o teribila tumoare maligna.