Exista trei semne importante ale aparitiei hemoroizilor: durerea din zona anala, sangerarea si senzatia de mancarime. Ordinea aparitiei simptomelor nu este una fix stabilita, ea depinzand de corpul fiecarui pacient in parte, dar si de patologiile asociate. In cazul in care pacientul sufera de boli cardiovasculare, exista posibilitatea ca sangerarea sa apara prima, deoarece bolnavul prezinta, cel mai probabil, o problema de fragilitate a vaselor de sange. Daca pacientul este predispus la alergii, atunci senzatia de mancarime va fi prima care isi va face aparitia, pentru ca este cauzata de un factor alergen generat zonele inflamate de la nivel anal. Durerea este simptomul pe care un bolnav care nu prezinta patologii asociate il va manifesta in prima faza a bolii hemoroidale.
Prin urmare, sa discutam intai despre durere. In cazul hemoroizilor, predecesoarea durerii este o senzatie de discomfort care apare in momentul actului defecatiei, dar si atunci cand pacientul isi petrece foarte mult timp in pozitie sezanda. Practic, daca nervii de la nivelul canalului rectal sunt supusi unei presiuni mai mari decat de obicei, ei vor transmite semnale catre creier. Aceste semnale sunt, intr-o prima faza, doar indicatii care spun creierului ca persoana respectiva ar trebui sa se miste din acea pozitie pentru a se micsora presiunea exercitata asupra bazinului. Ulterior, atunci cand venele hemoroidale au inceput deja sa se inflameze, semnalele trimise de nervii din muschii rectali sunt, in mod cert, dureroase. Astfel, pacientul care simtea doar o senzatie de plenitudine si de balonare la nivel rectal acum trece printr-o durere de scurta durata, dar de intensitate foarte ridicata. Este descrisa ca un junghi brusc si ascutit, care ia bolnavul prin surprindere, iar, anumite cazuri, chiar il imobilizeaza pe perioade scurte de timp. Din pacate, durerea evolueaza foarte rapid, ajungand sa fie permanenta in aproximativ trei saptamani din momentul in care a aparut primul junghi. Totusi, este bine de stiut ca aceasta durere permanenta din zona anala este moderata si poate fi ameliorata semnificativ prin tratament cu analgezice de origine naturala.
Sangerarea este, pentru cei mai multi pacienti, acea manifestare fizica care nu mai poate fi ignorata. O data cu aparitia primelor picaturi de sange in fecale, bolnavul se prezinta la medic. Daca sangele pe care pacientul il observa este de culoare rosu – aprins, se poate presupune chiar si fara un examen fizic ca bolnavul sufera de o leziune la nivelul colonului inferior sau la nivelul rectului. In cele mai multe dintre cazuri, aceasta leziune se traduce prin hemoroizi fisurati. Din pacate, pentru pacientii care se prezinta cu sangerari de culoare rosu – brun, diagnosticul nu mai este atat de incurajator. Hemoroizii pot provoca acest tip de sangerare, dar doar pentru acei bolnavi care au mai suferit de crize hemoroidale pana in acel moment. Pentru toti ceilalti, sangele rosu – brun vine de la nivelul intestinului subtire, indicand o leziune serioasa in sistemul digestiv superior sau chiar o boala mult mai grava.
Senzatia de mancarime apare, de obicei, dupa ce peretii venelor anorectale se fisureaza, deoarece atunci este eliberata o substanta foarte importanta pentru acest proces patologic: un agent alergogen, mai precis o proteina care formeaza un strat de mucus la suprafata zonei in care se afla fisura. Practic, mucusul are rol protector si rol de a regenera peretele vasului sangvin afectat. Iritatia apare ca un efect secundar al acestor roluri principale, fiind de fapt raspunsul celulelor bolnave la incercarea corpului de a le repara.