×

Tratarea durerii hemoroidale

Depinzand de momentul in care apare, intensitatea durerii hemoroidale poate varia intre usor de suportat si, prin urmare, usor de ignorat pana la dureri ascutite, intense si permanente, care nu permit pacientului sa se miste sau sa se aseze. In general, tratarea durerii hemoroidale este o prioritate in orice faza a bolii. Totusi, sunt momente in care se prefera ca durerea sa nu fie tratata, pentru a permite tratamentul eficient al altor simptome ale bolii hemoroidale.

In general, tratarea durerii hemoroidale in afara crizelor hemoroidale este usor de facut, daca pacientul respecta cateva reguli simple:

  • Pastrarea unei igiene corespunzatoare a zonei rectale: igiena la nivelul anusului este necesara pentru impiedicarea dezvoltarii microorganismelor si pentru ca suprafata pe care se aplica crema analgezica sa fie curata. Daca dermul nu este curat, crema nu ajunge direct pe piele, ceea ce inseamna un singur lucru: ea nu functioneaza. Prin urmare, tratamentul este ineficient, iar pacientul sufera de dureri in continuare.
  • Modificarea dietei: suferinzii au constatat ca anumite alimente conduc la ameliorarea durerii hemoroidale si altele cauzeaza puseuri de durere care pot dura si cateva ore. De exemplu, unul din alimentele care le este interzis cu desavarsire persoanelor care au fost diagnosticate cu hemoroizi este ardeiul rosu. Fiind foarte picant, contine o cantitate mare de substante cu potential alergen, substante care, la nivelul canalului rectal, produc inflamarea venelor anorectale si, prin urmare, aparitia durerii hemoroidale. Totusi, daca pacientul doreste sa consume astfel de alimente periculoase, ar trebui sa le combine cu fibrele gasite in cereale integrale sau in orez sau cu alimente ce contin biflavonoide, cum ar fi fructele de padure.
  • Aplicarea cremei analgezice: de obicei, medicul ofera o serie de recomandari in legatura cu tipul de crema analgezica care ar trebui folosita de catre pacient si cum ar trebui ea aplicata, dar si de cate ori pe zi trebuie administrata. Din pacate, suferindul tinde sa aplice crema analgezica de cate ori simte o durere, cat de mica, la nivelul canalului rectal. Acest comportament nu trebuie incurajat de medicul curant dintr-un motiv simplu: cu cat crema este folosita mai des, cu atat ea va functiona cu mai putin atunci cand este cu adevarat necesara. Prin urmare, pacientul nu trebuie sa depaseasca cantitatea de crema prescrisa de medic, dar nici numarul de aplicari zilnice, care pot varia, in functie de tipul de crema si de stadiul de dezvoltare al bolii hemoroidale, de la trei pana la sase ori pe zi.

Daca pacientul se afla in plina criza hemoroidala, tratarea durerii hemoroidale poate fi sau nu o prioritate. Este adevarat ca durerea hemoroidala din criza a fost descrisa drept una la fel de intensa ca si cea din litiaza biliara sau litiaza renala, dar daca locul afectat este foarte inflamat, crema analgezica nu poate fi aplicata acolo unde este nevoie de ea. Prin urmare, se prefera ca pacientului sa ii fie administrate creme antiinflamatoare intr-o prima faza, pentru a decongestiona canalul rectal. Se pot adminstra analgezice orale pentru tratarea durerii hemoroidale in criza hemoroidala, dar ele nu vor fi nici pe departe atat de eficiente precum spera pacientul. Ulterior, dupa ce rectul nu mai este atat de inflamat, se pot aplica creme analgezice pentru ameliorarea durerii.